Στέλιος Ψύχος: Ο μοναδικός υπεραθλητής με τα 5 αθλήματα μαζί

 

Ο Στέλιος Ψύχος είναι ο μοναδικός Βετεράνος Έλληνας ποδοσφαιριστής που ήταν παράλληλα και αθλητής στίβου στον Εθνικό Αθηνών ενώ έχει περάσει και από τον Έσπερο Καλλιθέας ως ποδοσφαιριστής-μπασκετμπολίστας-βολεϊμπολίστας και τέλος άσος στο Πίγκ-πόγκ. Άφησε εποχή με το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό αφού ήταν βασικός παίκτης στα δυο ιστορικά παιχνίδια του Ολυμπιακού με την Ιταλική Μίλαν για το κύπελλο πρωταθλητριών ομάδων της Ευρώπης. Το πρώτο ματς έγινε στο Γ.Καραϊσκάκης στις 13-9-1959 παρουσία 20.500 θεατών με αποτέλεσμα 2-2.

 

Έπαιξαν για τον Ολυμπιακό οι Σάββας Θεοδωρίδης, Ηλίας Ρωσσίδης, Κίνλευ Σούλης, Μίμης Στεφανάκος, Κώστας Πολυχρονίου, Μπάμπης Κοτρίδης, Κώστας Παπάζογλου, Γιώργος Σιδέρης, Θανάσης Μπέμπης, Ηλίας Υφαντής, Στέλιος Ψύχος. Για την Μίλαν έπαιξαν οι Γκαλέζι, Φοντάνα, Μαλτίνι ,Ζαγκάτι, Λίντχολμ, Οκέτα, Ντανόβα, Γκάλι, Αλταφίνι, Γκρίλο, Μπεάν. Σκόρερ οι Κώστας Παπάζογλου, Ηλίας Υφαντής και Αλταφίνι.

Ο Στέλιος Ψύχος ήταν ένας ταχύτατος κυνηγός με άριστη τεχνική και με τα δύο πόδια. Ικανότατος στις κεφαλιές, ένας κλασικός εξτρέμ με Αγγλικό στυλ θα προσθέσω εγώ που τον έχω δει ακόμα και σε προπονήσεις, σημειώνοντας πολλά γκολ στην καριέρα του. Σε 92 συμμετοχές στο πρωτάθλημα έβαλε 45 γκολ και σε 24 συμμετοχές στο κύπελλο Ελλάδος 9. Η πρώτη του συμμετοχή στον Ολυμπιακό επίσημα έγινε στην 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος στις 23-2-1958 στον αγώνα με την ΑΕΚ στο Γ. Καραϊσκάκης (έληξε 0-0) ενώ το πρώτο τέρμα σημείωσε ενάντια στον Εθνικό Πειραιώς στις 28-5-1958 στο 2-2. Πήρε δύο πρωταθλήματα 1958-1959, τέσσερα κύπελλα Ελλάδος 1958

1959-1961-1963 και ένα Βαλκανικό Κύπελλο το 1963 όταν ο Ολυμπιακός νίκησε στον τελικό την Λέφσκι Βουλγαρίας στην Κωνσταντινούπολη 1-0 με γκόλ του Μίμη Στεφανάκου στο 87. Το τελευταίο του παιχνίδι στον Ολυμπιακό ήταν ο τελικός Κυπέλλου Ολυμπιακός- Πιερικός 3-0 στη Λεωφόρο στις 18-7-1963 στα 27 του χρόνια. Στην Εθνική Ελλάδος έχει μια συμμετοχή και με την Εθνική Νέων περίπου 15 ενώ έπαιζε ακόμα στον Έσπερο Καλλιθέας.

-Πως καταφέρατε να ασχολείστε με πέντε διαφορά αθλήματα;

Γεννήθηκα στην Καλλιθέα 3 Μαϊου το 1936 και το 1951 εντάχθηκα στον Έσπερο Καλλιθέας, Α κατηγορίας Αθήνας στο ποδοσφαιρικό τμήμα και παράλληλα έπαιζα Μπάσκετ στην Α2 και Βόλεϊ στην ίδια ομάδα του Εσπέρου.

– Πώς είναι δυνατόν να είσαι παίκτης σε τρία διαφορετικά πρωταθλήματα;

Στο Μπάσκετ και στο βόλεϊ έπαιζα με πλαστό όνομα και δελτίο.

-Και στον στίβο;

Είχα κανονικό δελτίο αλλά αποδεσμεύθηκα αργότερα για να παίζω ελεύθερα στα άλλα αθλήματα του Έσπερου. Πίνκ- πογκ έπαιζα τα βράδια. Πολλές φορές το απόγευμα έπαιζα ποδόσφαιρο και το βράδυ Μπάσκετ κανονικά αγώνες πρωταθλήματος της Α2 κατηγορίας.

-Πότε πήγατε στον Ολυμπιακό;

Το 1955 με ζήτησαν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός και η ομάδα μου με έδινε μόνο στον Παναθηναϊκό για οικονομικούς λόγους. Εγώ ήμουν από τα 5 μου οπαδός του Ολυμπιακού και στον μήνα των μεταγραφών μαζί με τον φίλο μου Αντώνη Ποσειδώνα κρυφτήκαμε σε ένα νησί γιατί θέλαμε να πάμε μόνο στον Ολυμπιακό. Τον Ποσειδώνα τον έδωσε ο Νέος Κόσμος κανονικά στον Ολυμπιακό. Εγώ υπέγραψα μεν στον Ολυμπιακό με δυο χρόνια τιμωρία και έπαιξα επίσημα 23-2-1958 με την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη. Στα δυο χρόνια τιμωρίας ο Ολυμπιακός μου έδινε 1.500 δραχ μισθό.

– Είχατε ένα σοβαρό τραυματισμό σε τροχαίο;

Ήταν 1-10-1959 όταν το αυτοκίνητό μου πήρε φωτιά και κάηκα στο δεξί μου πόδι με δευτέρου βαθμού έγκαυμα αλλά επειδή ήταν από βενζίνη έγινε τρίτου βαθμού με αποτέλεσμα να μείνω έξω από τα γήπεδα 11.5 μήνες. Την θέση μου είχε πάρει ο Αντώνης Ποσειδώνας. Επέστρεψα 17-9-1960 στο μάτς με τον Ατρόμητο Πειραιώς (3-1) και έβαλα και γκολ στο 6ο λεπτό.

– Γιατί μετά τον τελικό κυπέλλου με τον Πιερικό 18-7-1963 ο Στέλιος Ψύχος δεν ξανά έπαιξε στον Ολυμπιακό;

Με την έναρξη της νέας περιόδου 1963-64 ήμουν βέβαιος ότι θα διαπρέψω, είχα κάνει καλά παιχνίδια στην τελευταία μου σεζόν (23 συμμετοχές) σαν ενδιάμεσος τροφοδότης του Γ.Σιδέρη με προπονητή τον Αλέκο Χατζησταυρίδη. Όμως άλλαξε ο προπονητής και ήρθε ο Άντρας Ντόλγκος (Ούγγρος). Σε ένα μάθημα τακτικής που μας έκανε ο νέος προπονητής άρχισε να λέει ότι στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν συστήματα. Εκεί πήρα το λόγο και αντέδρασα λέγοντας ότι όλες οι μεγάλες ομάδες Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μίλαν, παίζουν με συστήματα. Αυτό ήταν η αφορμή να με διώξει και να μην με ξαναβάλει να παίξω.

Παρέμεινα στον Ολυμπιακό μέχρι το καλοκαίρι του 1964 όταν ο Ολυμπιακός πήρε τον Γρηγόρη Αγανιάν και πήγαμε πέντε παίκτες-πακέτο στον Παναιγιάλειο. Εγώ, με τους Στάθη Τσανακτσή-Θανάση Λουκανίδη-Κώστα Παπάζογλου-και Σωτήρη Γκαβέζο. Προσωπικά εγώ εξαργύρωσα μια επιταγή του προέδρου κ. Μπέλλα και πήρα όλα τα ηλεκτρικά σκεύη για το σπίτι. Στον Παναιγιάλειο έπαιξα 2,5 χρόνια και εκεί σταμάτησα το ποδόσφαιρο 30 χρ.

-Τι αποκομίσατε από το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα;

Την αγάπη μου από όλον τον φίλαθλο κόσμο της Ελλάδος αφού όλοι οι παλαιοί φίλαθλοι με σταματούν στο δρόμο να με χαιρετίσουν. Τα χρήματα τότε ήταν ελάχιστα, από δουλειά είχα την δική μου δουλειά. Ασχολιόμουν με τα μουσικά όργανα κυρίως τα πιάνα.

-Τι σημαίνει σήμερα για τον Στέλιο Ψύχο ο Ολυμπιακός;

Είναι το άλλο μου μισό. Το γεγονός ότι μένω στη Λούτσα και όταν παίζει στο ‘’Καραϊσκάκης’’ βρίσκομαι εκεί σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια τα λέει όλα.

–Να πάμε λίγο να θυμηθούμε το δεύτερο παιχνίδι με την Μίλαν για το Κύπελλο πρωταθλητριών ομάδων τις Ευρώπης που ήταν και περιπετειώδες το ταξίδι στην Ιταλία με την Ντακότα και με Έλληνα πιλότο που έγινε 23-9-1959

1) Τι ήταν η Μίλαν τότε;
Μεγάλη ομάδα. Καμία σχέση με αυτήν σήμερα.

2) Τι ήταν ο Ολυμπιακός τότε;
Πρωταθλητής. Για έξι σερί χρόνια.

3) Τι θυμάστε από τον αγώνα; Ατμόσφαιρα;
Πολλά πράγματα. Θα σου πω ένα αστείο. Πήγαμε στο ημιχρόνιο στα αποδυτήρια. Βγήκαμε για το δεύτερο, και πήγαμε και στηθήκαμε στο ίδιο μισό του γηπέδου. Δεν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε από ποια μεριά παίζουμε.

4) Μειώσατε σε 2-1 και θέλατε άλλο ένα γκολ για να ισοφαρίσετε το σκορ του πρώτου αγώνα. Θυμάστε αν χάθηκε κάποια ευκαιρία πριν γίνει το 3-1;
Δεν θυμάμαι. Θυμάμαι όμως ότι φάγαμε το γκολ στο τέλος (85’).

5) Με τι τρόπο μπήκε το γκολ του Ολυμπιακού η ΟΥΕΦΑ λέει ότι το γκολ το έβαλε ο Στέλιος Ψύχος

Η ΟΥΕΦΑ κάνει λάθος, ο Υφαντής το έβαλε, κερδίσαμε ένα φάουλ και ο Μπέμπης προσποιείται ότι θα το εκτελέσει τσιμπάει την μπάλα λίγα εκατοστά δίπλα στον Υφαντή ο Ηλίας γνωστός για το καλό του πόδι και σκοράρει ο τερματοφύλακας ούτε που κουνήθηκε .

6) Ποιον παίκτη της Μίλαν θυμάστε;
Τον Τσέζαρε Μαλντίνι. Τον Λίντχολμ στην επίθεση, ο ψηλός που είχε παίξει στην εθνική Σουηδίας στον τελικό του Μουντιάλ μία χρονιά νωρίτερα. Τον Ντανόβα, o οποίος έβαλε όλα τα γκολ, και με τον οποίον είχα ένα σπάνιο περιστατικό. Σε κάποια φάση τον κυνηγούσα να τον κόψω -τότε δεν κάναμε τάκλιν- και έτσι όπως ήμασταν κολλητά, με χτύπησε ο αγκώνας του. Επεσα κάτω και για είκοσι δευτερόλεπτα μου κόπηκε η ανάσα. Κόντεψα να πεθάνω.

 

7) Πόσες μέρες μείνατε;
Μια-δυο μέρες. Δεν ταξιδέψαμε με την «Ολυμπιακή» γιατί δεν υπήρχαν χρήματα. Ταξιδέψαμε με μια ντακότα που μας παραχώρησε το Υπουργείο Στρατιωτικών. Απογειωθήκαμε από την Ελευσίνα. Η ντακότα δεν είχε θέρμανση.

8) Πού μείνατε; Γυρίσατε καθόλου την πόλη;
Οχι ιδιαίτερα. Θυμάμαι όμως ότι μείναμε απέναντι από το κτίριο Πιρέλι. Τον ουρανοξύστη. Είχε κατασκευαστεί το ’58. Και έγινε το σήμα κατατεθέν της οικονομικής ανάπτυξης της μεταπολεμικής Ιταλίας.

9) Ποιος ήταν ο προπονητής σας;
Ο Ιταλός Μπρούνο Βάλε. Πολύ καλός άνθρωπος. Μάλλον δεν έκανε για αυτήν τη δουλειά. Τόσο ευγενικός ήταν. Ζει ακόμα; 107 χρονών; Αν είναι αλήθεια, είναι πολύ ευχάριστο.

10) Πώς συνεχίστηκε η ζωή μετά τον αποκλεισμό από τη Μίλαν;
Μία εβδομάδα αργότερα, στη διασταύρωση για τη Ραφήνα, είχα ατύχημα με το αυτοκίνητο. Κάηκαν τα πόδια μου. Ξανάπαιξα τον Απρίλιο του ’60.

11) Στην επιστροφή με την Ντακότα γυρίσατε όλοι κανονικά η δυο παίκτες φοβήθηκαν και γύρισαν με άλλο Αεροπλάνο της γραμμής.

Όταν ήρθαμε με την Ντακότα είχαμε αναταράξεις στο ταξίδι και ο Ηλίας Υφαντής με τον Σάββα Θεοδωρίδη φοβήθηκαν να γυρίσουν με την Ντακότα και έμειναν να γυρίσουν με Αεροπλάνο της γραμμής.

12) Ένα πράγμα στο σημερινό ποδόσφαιρο που «ζηλεύετε».
Τη φαρμακοϊατρική. Σε έναν αγώνα με την Εθνική Νέων στην Ισπανία ταξιδέψαμε χωρίς γιατρό.

13) Ένα πράγμα στο σημερινό ποδόσφαιρο που ευτυχώς δεν ζήσατε.
Τον φανατισμό. Τα επεισόδια. Παλιά ξεκινούσαμε από το καφενείο, ανάμικτοι για το γήπεδο. Είναι δυνατόν να μην μπορούμε να το θεραπεύσουμε; Μπορούν να το σταματήσουν. Αλλά δεν θέλουν να φτιάξουν την κατάσταση. Δεν συμφωνείς;

[sc name=”bitros” ]