Σαν σήμερα πριν 16 χρόνια 4-7-2004 το θαύμα του Αιώνα για την Εθνική Ελλάδος Δείτε(φωτό)(βίντεο)

 

Η Εθνική Ελλάδος 4-7-2004 πέτυχε τον μεγαλύτερο άθλο της όλων των εποχών.

Έγινε πρωταθλήτρια της Ευρώπης στο Euro 2004 πέρασαν 16 χρόνια ποιος θα το πίστευε ότι η μικρή Ελλάδα θα νικούσε όλα τα ποδοσφαιρικά μεγαθήρια της Ευρώπης και θα έφτανε μέχρι την κορυφή του “Έβερεστ” και να αφήσει όλη την Ευρώπη άφωνη.

Κατάφερε να βγάλει όλους του Έλληνες στους δρόμους ενωμένους και να πανηγυρίζουν σαν μικρά παιδιά.

Φυσικά και μια τέτοια μεγάλη η επιτυχία δεν μπορεί να ξεχαστεί. Στο τελικό της διοργάνωσης που έγινε στις 4 Ιουλίου κόντρα στην Πορτογαλία του νεαρού ότε Κριστιάνο Ρονάλντο και στην χώρα του, το γκολ του Σερραιου στην καταγωγή Αγγέλου Χαριστέα με κεφαλιά, έδωσε το βαρύτιμο τρόπαιο στην Ελλαδα κερδίζοντας με 0-1.

Ανεπανάληπτες στιγμές για την χώρα μας, μεγάλη χαρά τότε, μόνο που 13 χρόνια μετά δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει αυτή την χρυσή ευκαιρία για να αλλάξει προς το καλό το ποδόσφαιρο μας

Η Εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου είχε προκριθεί από τους προκριματικούς ως πρώτη στον 6ο όμιλο, στέλνοντας στους Ισπανούς στα μπαράζ με την Νορβηγία.

Η αρμάδα του Όττο Ρεχάγκελ ήθελε μια καλή κλήρωση στην Λισαβόνα. Αυτή δεν ήρθε, καθώς την έριξε με αντίπαλους τους Ισπανούς, τους διοργανωτές Πορτογάλους και την πάντα επικίνδυνη Ρωσία. Αλλά όταν στην πρεμιέρα αντιμετώπισε την διοργανώτρια άρχισε μια από τις πιο όμορφες ποδοσφαιρικές ιστορίες όλων των εποχών…

Στην πρεμιέρα η Εθνική προηγείται με 2-0, χωρίς οι Πορτογάλοι να μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Μειώνουν στις καθυστερήσεις, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δίνει την πρώτη νίκη στην Εθνική μας σε τελική φάση οποιασδήποτε διοργάνωσης!

Στο δεύτερο παιχνίδι, οι κακοί δαίμονες Ισπανοί προηγούνται με γκολ του Μοριέντες στο 28’. Οι Ελλάδα όμως αντιστέκεται στην πίεση του Ραούλ και της παρέας του. Και όχι μόνο. Καταφέρνουν να ισοφαρίσουν με τον Χαριστέα στο 66ο λεπτό. Χρυσή ισοπαλία. Στο τρίτο παιχνίδι με την Ρωσία, η Ελλάδα περνούσε ακόμα και με ήττα με διαφορά ενός τέρματος.

Το τρίτο παιχνίδι ξεκίνησε και ο εφιάλτης του αποκλεισμού έκανε την εμφάνισή του. Οι αδιάφοροι Ρώσοι προηγούνται στο 17’ με 2-0 και τα όνειρα για πρόκριση στους «8» έχουν αρχίσει να θολώνουν. Όμως ο Ζήσης Βρύζας, μείωσε πριν από το ημίχρονο και η Εθνική κράτησε αυτό το σκορ μέχρι το τέλος. Σκορ που την έστειλε στα προημιτελικά με αντίπαλο τους πρωταθλητές Ευρώπης Γάλλους.

Ήταν η πρώτη φορά (σε αυτό το Euro), που οι Έλληνες βγήκαν μαζικά στους δρόμους για να πανηγυρίσουν. Η πλατεία Ομονοίας, ο Λευκός Πύργος και πολλά άλλα μέρη, γέμισαν από εκστασιασμένους φιλάθλους, που θέλησαν να γιορτάσουν την μεγάλη επιτυχία. Αυτές οι συγκεντρώσεις ήταν βέβαια πολύ μικρές σε σχέση με [sc αυτό που θα ακολουθούσε…

Αντίπαλος της Εθνικής Ελλάδας ποδοσφαίρου, στην μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της, η διοργανώτρια Πορτογαλία (ξανά), του Φίγκο, του Ρονάλντο, του Ντέκο, του Ρούι Κόστα και πολλών άλλων μεγάλων παικτών, που διψούσαν για ένα τρόπαιο μέσα στο σπίτι τους. Οι Έλληνες όμως διψούσαν λίγο παραπάνω. Στο 56’, ο Μπασινάς εκτέλεσε κόρνερ και ο Χαριστέας, πάλι με κεφαλιά, έστειλε την Εθνική μισό βήμα πριν από το θαύμα. Ολόκληρη η Ελλάδα παραληρούσε. Το σφύριγμα της λήξης ξεκίνησε ένα γλέντι που κράτησε μέχρι το πρωί. Η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο!

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά θαύματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου (για να μην πούμε το μεγαλύτερο).

Η Εθνική κατάφερε να κάνει κάτι ακατόρθωτο. Κάτι που είναι δύσκολο να επαναληφθεί. Αλλά όσοι είχαν την τύχη να ζήσουν εκείνο το Euro, ξέρουν καλά ότι όλα μπορούν να γίνουν. Η Ελλάδα ήταν ομάδα, ομάδα με σαφές πλάνο και πολλούς διψασμένους ποδοσφαιριστές, που

[sc name=”bitros” ]

 

 

 

[sc name=”bitros” ]