Ρέντζος: ”Μάθημα η φετινή σεζόν για τους παίκτες μου”

Με αφορμή την ολοκλήρωση της β φάσης του πρωταθλήματος υποδομών της ΕΠΣΠ, και το παιχνίδι με την Αμφιάλη όπου γνώρισε την ήττα με 1-0, ζητήσαμε από τον προπονητή τμημάτων υποδομών του Εθνικού Βαγγέλη Ρέντζο να μας κάνει μια αποτίμηση της πορείας της ομάδος του:

”Η σεζόν δεν έχει τελειώσει για εμάς.

Τελείωσε το δεύτερο μέρος αλλά έχουμε και ένα τρίτο μέρος που είναι το πιο σημαντικό για τους παίκτες μας μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Θα έχουμε όπως κάθε χρόνο μία σειρά από παιχνίδια πιο απαιτητικά, ώστε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση όλων των παικτών μας και της εξέλιξης και προόδου που πέτυχαν με την φετινή τους δουλειά, ώστε να σχεδιάσουμε την επόμενη χρονιά.

Σχετικά με την μέχρι τώρα πορεία της ομάδας και με το πρωτάθλημα υποδομών της ΕΠΣΠ, είμαι ευχαριστημένος με την μέχρι τώρα δουλειά των παιδιών, όχι όμως με τα αγωνιστικά αποτελέσματα. Φέτος φτιάξαμε μια καινούργια ομάδα με 10 νέους παίκτες που ήρθαν από άλλες ομάδες.

Οι περισσότεροι τα πήγαν πολύ καλά και έδειξαν ότι σωστά τους επιλέξαμε.

Μερικοί ίσως θέλουν περισσότερο χρόνο προσαρμογής.

Αλλάξαμε τον τρόπο παιχνιδιού μας σε πολλά σημεία.

Σε σχέση με προηγούμενες χρονιές είχαμε περισσότερες τελικές ανά παιχνίδι, και δεχτήκαμε πολύ λιγότερες επιθέσεις, ενώ σε όλα τα παιχνίδια είχαμε την κατοχή.

Δεν τα πήγαμε όμως καθόλου καλά στο τελείωμα των φάσεων.

Φυσικά υπάρχουν και προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με κυριότερο το γηπεδικό.

Με κλειστό το ΣΕΦ περιφερόμαστε για προπόνηση εδώ και 2 χρόνια σε γήπεδα 8Χ8 (και η ομάδα αναγκάζεται να πληρώνει ένα σωρό λεφτά για τόσα τμήματα που έχουμε).

Δεν μπορείς να δουλέψεις και να διορθώσεις κάποια πράγματα, ενώ και η απόσταση των γηπέδων προπόνησης είναι πρόβλημα για τα παιδιά.

Επίσης μετά από 2 σερί αήττητα πρωταθλήματα Κ18 της ΕΠΣΠ, είναι πολύ δύσκολο να βρεις και να δώσεις κίνητρο για αυτό το πρωτάθλημα στους «παλιούς».

Κατά τα άλλα συνεχίσαμε την τακτική που έχουμε με τα παιδιά που έχουν φροντιστήρια και διαβάσματα (να μην ακολουθούν όλες τις προπονήσεις).

Συνεχίσαμε την τακτική να κάνουμε όλες τις επιτρεπόμενες αλλαγές στα παιχνίδια και μάλιστα κάναμε παρεμβάσεις στην ΕΠΣΠ για την ανάγκη στα πρωταθλήματα υποδομών να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες όλοι οι παίκτες της 18άδας.

Είμαστε σταθεροί στην άποψη να μην ζητάμε ποτέ αναβολή σε αγώνα γιατί μας λείπουν παίκτες π.χ. σε σχολικές εκδρομές, ενώ φέτος είχαμε και αρκετούς τραυματισμούς παικτών με κτυπήματα (όχι μυϊκούς).

Ευτυχώς όλοι επανέρχονται σε αυτή την τρίτη φάση της σεζόν.

Φυσικά υπάρχουν όλα αυτά και φυσικά υπήρξαν και λανθασμένες διαιτητικές αποφάσεις που καθόρισαν το αποτέλεσμα κάποιων αγώνων, αλλά όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι και δεν τα επικαλούμαστε ποτέ σαν δικαιολογία.

Έπρεπε η ομάδα να τα έχει ξεπεράσει όλα και να έχει και τα αποτελέσματα που θέλαμε.

Αυτό διδάσκουμε στα παιδιά και αυτή είναι η φιλοσοφία μας.

Οι παίκτες έκαναν καλά την δουλειά τους δηλαδή πάντα κάνουν ότι μπορούν, επομένως η μη επιτυχία όλων των στόχων είναι ευθύνη του προπονητή και των αρμοδίων της ομάδας.

Όμως πάντα το καλό συνυπάρχει με το κακό, επομένως μέσα σε μια «αποτυχία» υπάρχουν πολλά στοιχεία που μπορείς να εκμεταλλευτείς.

Το να μην καταφέρεις να κερδίσεις αυτό που μπορείς, είναι ένα εξαιρετικό μάθημα για τους παίκτες, γιατί μέσα από τις «αποτυχίες» γίνεσαι καλύτερος, αν τις αναλύσεις σωστά και μάθεις από αυτές και βελτιωθείς.

Πιστεύω ότι αυτό θα μας βοηθήσει πολύ στην 3η περίοδο της σεζόν”’.