Επικίνδυνη γέφυρα στον Πειραιά

blank - Επικίνδυνη γέφυρα στον Πειραιά

Απίθανη προχειρότητα στο νέο έργο του της επέκτασης του τραμ στον Πειραιά. Είναι επικίνδυνη η διέλευσή του από την γέφυρα της Γρ. Λαμπράκη.

Μετά το κλείσιμο του τμήματος Σύνταγμα – Κασομούλη του Τραμ εξαιτίας της επικίνδυνης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η υπόγεια κοίτη του Ιλισού, ανησυχία προκαλούν και τα αποτελέσματα αυτοψίας της περιφέρειας Αττικής σε γέφυρα από την οποία θα διέρχεται το Τραμ στον Πειραιά.

Οι Πειραιώτες εδώ και χρόνια έχουν να πουν για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η γέφυρα της Γρ. Λαμπράκη η οποία διέρχεται πάνω από την Μ. Ασίας και τις γραμμές του ΗΣΑΠ.

Η τραγική κατάσταση της γέφυρας αποτυπώνεται με τα πιο μελανά χρώματα σε έκθεση αυτοψίας, που πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, στις 2 Ιανουαρίου 2019, μετά από καταγγελίες του Ινστιτούτου Καταναλωτών και του σωματείου καταναλωτών ΙΝΚΑ – ΔΙΚΑΠ.

«Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε πληθώρα ορατών βλαβών σε δομικά στοιχεία της γέφυρας από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Ειδικότερα εντοπίστηκαν:
  • Εκτεταμένη εμφάνιση αποφλοιωμένων επιφανειών σκυροδέματος σε προβόλους, πλάκες, δοκούς, βάθρα και υποστυλώματα,
  • Αποσαθρωμένα και αποκολλημένα τμήματα σκυροδέματος σε δομικά στοιχεία της γέφυρας,
  • Ύπαρξη κενών και φωλιών σε σημεία έντονα φθαρμένου σκυροδέματος, αλλά και λόγω ατελειών κατά την φάση της κατασκευής,
  • Έντονα διαβρωμένοι σιδηροί οπλισμοί στα σημεία, όπου αυτοί έχουν αποκαλυφθεί. Μακροσκοπικά εκτιμάται, ότι η οξείδωση του χάλυβα έχει οδηγήσει σε αρκετές περιπτώσεις στη μείωση της ενεργής διατομής του
  • Αποτίναξη του σκυροδέματος και διάβρωση του οπλισμού στη βάση κάποιων υποστυλωμάτων.
Οι ανωτέρω διαπιστώσεις οδηγούν στην εκτίμηση, ότι τα δομικά στοιχεία της γέφυρας υπόκεινται στη δράση του φαινομένου της ενανθράκωσης του σκυροδέματος και της διάβρωσης των οπλισμών.
Η έκταση του φαινομένου δύναται να εκτιμηθεί με την εφαρμογή ειδικής μεθοδολογίας.
Οι διαφορετικού εύρους ορατές βλάβες, που εντοπίζονται σε διάφορα των δομικών στοιχείων της γέφυρας, δημιουργούν την εικόνα πολλαπλότητας προβληματικών περιοχών.
Ειδικά όμως το φαινόμενο της αποκόλλησης τμημάτων σκυροδέματος και διάβρωσης του σιδηρού οπλισμού εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονο σε θέσεις πλησίον των αρμών συστολοδιαστολής, όπου τα μεγάλα ποσοστά υγρασίας του σκυροδέματος (πιθανόν λόγω αναποτελεσματικής αποστράγγισης ομβρίων) είναι πλέον επιβαρυντικά για την εξέλιξη της ενανθράκωσης και της περαιτέρω διάβρωσης των οπλισμών».
Η έκθεση της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά διαβιβάστηκε και στην Δημοτική Αρχή της πόλης, η οποία έχει την ευθύνη της συντήρησης και αποκατάστασης της γέφυρας Γρηγ. Λαμπράκη.
Η ομοιότητα με την περίπτωση της κοίτης του Ιλισού στο κέντρο της Αθήνας είναι ανατριχιαστική δεδομένου ότι και σε αυτή την περίπτωση όλοι γνώριζαν την κακή κατάσταση της υπόγειας κατασκευής κατά τις εργασίες του Τραμ αλλά κανείς δεν έλαβε δράση προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στα έργα του Τραμ.
Έστω και τώρα, ο δήμος Πειραιά ή αν δεν έχει τη δυνατότητα, η περιφέρεια ή το υπουργείο θα πρέπει να προγραμματίσουν εργασίες αποκατάστασης της γέφυρας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα καθυστερήσει περαιτέρω η λειτουργία του Τραμ.
Διαφορετικά σε λίγα χρόνια κινδυνεύουμε με ένα δεύτερο Ιλισό (στην καλύτερη περίπτωση) με τα δρομολόγια του Τραμ αλλά και την κίνηση των οχημάτων να διακόπτεται σε αυτή την σημαντική οδική αρτηρία του Πειραιά.

%CE%93%CE%AD%CF%86%CF%85%CF%81%CE%B1 %CE%9B%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7 2 - Επικίνδυνη γέφυρα στον Πειραιά

%CE%93%CE%AD%CF%86%CF%85%CF%81%CE%B1 %CE%9B%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7 3 - Επικίνδυνη γέφυρα στον Πειραιά

%CE%93%CE%AD%CF%86%CF%85%CF%81%CE%B1 %CE%9B%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7 4 - Επικίνδυνη γέφυρα στον Πειραιά

 

Πηγή: athina984.gr, φωτογραφίες: piraeuspress.gr

Διαβάστε την συνέχεια εδώ
blank - Ένας άντρας σώζει παιδάκι από πτώση σε κυλιόμενες σκάλες-Video

Ένας άντρας σώζει παιδάκι από πτώση σε κυλιόμενες σκάλες-Video

Πειραιάς-Μικρολίμανο: Ξεκινάει η ανάπλαση στο Τουρκολίμανο

Πειραιάς: Ξεκινάει η ανάπλαση στο Μικρολίμανο