Πάνδημος ο εορτασμός του πολιούχου Πειραιά Αγίου Σπυρίδωνος.

Με μεγαλοπρέπεια και ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε φέτος η εόρτιος μνήμη του προστάτου Αγίου της πόλεως του Πειραιά, Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος. Στον Ιερό Ναό του πολιούχου Αγίου της πόλης μας το πρωί τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ.Χρυσοστόμου και συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φθιώτιδος κ.Συμεών και Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ.Χρυσόστομος ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ για την «αρχοντική του αγάπη και την αβραμιαία φιλοξενία του», όπως χαρακτηριστικά είπε, αναφέρθηκε στον Άγιο Σπυρίδωνα ο οποίος «χαρακτηρίζεται στην υμνολογία της Εκκλησίας μας ‘’φίλος του Χριστού’’ και μάλιστα ‘’γνήσιος φίλος του Χριστού’’.

«Τα μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας τιμούμε τους Αγίους, διότι σύμφωνα με τη διδασκαλία της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου υπήρξαν φίλοι του Χριστού και ως φίλους του Χριστού τους τιμούμε και μακάρι να ποθούμε και να τους ομοιάζουμε» συνέχισε ο Σεβασμιώτατος και επισημαίνοντας πως «δεν είναι τυχαίο ότι ο Κύριός μας δεν ζήτησε από τους ανθρώπους μόνο να τον πιστεύουν, αλλά ζήτησε και να Τον αγαπούν και πως μας τίμησε ονομάζοντάς μας Εκείνος φίλους Του», πρόσθεσε πως αποδεικτικό της φιλίας του Χριστού προς όλους τους ανθρώπους είναι το ότι δεν ήρθε για να Τον υπηρετήσουμε, αλλά ήρθε να μας διακονήσει, να γίνει Εκείνος τα πάντα ώστε να έχουμε μέσα μας ζωή, να έχουμε χαρά και μάλιστα όχι την πρόσκαιρη χαρά που δίνει ο κόσμος, αλλά τη χαρά που μας δίνει Εκείνος.

Σημειώνοντας πως Άγιος Σπυρίδων συνειδητοποίησε αυτήν την μεγάλη τιμή και αγάπησε τον Χριστό εξ’ όλης της καρδίας του, τόνισε ότι «είχε το κουράγιο να σταθεί και να υπερασπιστεί την ταυτότητα του Χριστού ενώπιον των αιρετικών». «Το πνεύμα του κόσμου δεν είναι πάντοτε φιλικά διακείμενο προς το πρόσωπο του Χριστού», είπε ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην συμβολή του Αγίου στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο και στο θαύμα του κεραμιδιού. «Απέδειξε τη φιλία του με το Χριστό και γι’ αυτό έγινε και υπέρμαχος της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «διακρίθηκε για την απλότητά του, την ταπεινοφροσύνη του, την πραότητά του, αλλά και την εμπιστοσύνη στο Θεό».

«Ο Άγιος υπερασπίστηκε και τον άνθρωπο κάθε εποχής», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του υπογραμμίζοντας πως επειδή αγαπούσε πολύ το Θεό, αγαπούσε πολύ και τον άνθρωπο και «υπήρξε ευεργετικός προς όλους τους ανθρώπους».

Αναφέροντας πως υπάρχουν και άνθρωποι που δεν είναι γνήσιοι φίλοι του Χριστού, έφερε ως παράδειγμα τον Ιούδα και επισημαίνοντας πως «ο Άγιος Σπυρίδων σήμερα μας καλεί να γίνουμε και εμείς φίλοι του Χριστού» τόνισε ότι «ο Χριστός μας καλεί σε μετάνοια» και πως «τους ανθρώπους που μετανοούν τους κατατάσσει με τους φίλους Του», φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Απόστολο Πέτρο.

«Από εμάς εξαρτάται εάν θα ανταποκριθούμε στη φιλία του Χριστού» και αυτή η απόφαση αφορά στην αιώνια ζωή, σημείωσε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, προσθέτοντας ότι «ο Χριστός, ο Θεάνθρωπος Κύριός μας είναι ο μοναδικός και αποκλειστικός Σωτήρας της ανθρωπότητος» και αυτή την αλήθεια θέλουμε να την κάνουμε γνωστή και στους άλλους. «Μακάρι να γίνουμε φίλοι του Θεού και φίλοι του ανθρώπου». «Θέλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε το φως του Χριστού σε όλο τον κόσμο», κατέληξε.

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, τελέστηκε Δοξολογία και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε πάνδημη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Σπυρίδωνος στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως του Πειραιά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ευχαριστώντας όλους για την παρουσία τους, ευχήθηκε «να ενστερνιστούμε τα μηνύματα του Αγίου Σπυρίδωνος για να αλλάξει επιτέλους ο κόσμος».

Τα νεα απο το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ από την Α&Β ΠΕΙΡΑΙΑ και τον ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ,  στα https://peiraiotika.gr/

 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή τα https://peiraiotika.gr/  με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.