Παγκόσμια φτώχεια και κοινωνικές αλλαγές από την πανδημία.

Διεθνείς οργανισμοί και οικονομικά φόρουμ δίνουν στην δημοσιότητα στοιχεία που προκαλοιύν ταραχή,για την παγκόσμια φτώχεια που φαίνεται να σκεπάζει τον πλανήτη παρόλο που είχε προβλεφθεί από τους ειδικούς.

Σε χώρες μάλιστα του αναπτυσσόμενου κόσμου εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει από την ύπαιθρο στις πόλεις για να εργαστούν σε εργοστάσια αλλά τελικά έμειναν κλειστά για μήνες, λόγω της πανδημίας.

Τα στοιχεία που δίνει η Παγκόσμια Τράπεζα στην δημοσιότητα είναι τραγικά αφού εκτιμά ότι 97 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο βούλιαξαν στη φτώχεια το 2020 εξ αιτίας της πανδημίας.

Πολλοί από αυτούς μάλιστα ήταν υποχρεωμένοι να ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα γεγονός που τους κατέταξε στους πλήρως φτωχούς χωρίς καμία βοήθεια από τις κυβερνήσεις οι οποίες είχαν ήδη να διαχειριστούν την πανδημία ώς κάτι πρωτόγνωρο και περισσότερο επείγον λόγω της γρήγορης εξάπλωσης.

Οι οικονομικοί αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας παράλληλα σημειώνουν ότι «παγκοσμίως, η αύξηση της φτώχειας που γνώρισε έξαρση το 2020 εξ αιτίας της Covid συνεχίζει να υφίσταται και ο αριθμός των 97 εκατομμυρίων νέων φτωχών λόγω πανδημίας ισχύει και για το 2021, μιλώντας πια για μια παγκόσμια φτωχοποίηση.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της παγκόσμιας τράπεζας, για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, για πρώτη φορά αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Για ιστορικό πισωγύρισμα μιλούν οι οικονομικοί αναλυτές αποτιμώντας τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας.

Η διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας, Carolina Sánchez-Páramo για θέματα φτώχειας και ισότητας, τονίζει ότι η πανδημία μοιάζει με μία παγκόσμια καταστροφή, η οποία σύντομα θα επεκταθεί όπως δήλωσε στο CNN ενώ σημείωσε ότι αυτή η οικονομική καταστροφή θα αγγίξει και άλλες αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη.

Την ίδια ώρα το νέο έτος φέρνει μαζί του και νέα μέτρα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού ώστε να ανακοπεί η επέλαση της πανδημίας και της νέας μετάλλαξης Όμικρον.

Οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν νέα μέτρα, τα οποία αλλάζουν την καθημερινότητα, τις συνθήκες διαβίωσης αλλά και την εικόνα του εργασιακού περιβάλλοντος.

Οι πολίτες παγκοσμίως μπαίνουν σε μια νέα τροχιά με σταδιακές αλλαγές που επηρεάζουν την ψυχολογία τους και πολλές φορές δημιουργούν ανασφάλεια για το αύριο.

Στην Ελλάδα τα νέα μέτρα δημιουργούν και πάλι κενό στην οικονομία τα αποτελέσματα των οποίων μέτρων θα δούμε στο μέλλον.

Το ωράριο των καταστημάτων αλλάζει ενώ επεκτείνεται και η τηλεργασία, όπου είναι εφικτό, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, αυστηροποιείται το πρωτόκολλο και για τις μάσκες, τον αριθμό των θεατών στα γήπεδα, αλλά και τα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία.

Η Ελλάδα η οποία κατέγραψε μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων με τα 9.284 χθεσινά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ και τους φόβους των ειδικών για «εκτόξευση» , φαίνεται να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση γεγονός που θα αλλάξει και πάλι τα δεδομένα στην οικονομία

Θυμίζουμε τα νέα μέτρα τα οποία θα ισχύουν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα στις υπεραγορές σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΜ και υποχρεωτικά στους εργαζομένους στην εστίαση.

Σύσταση να χρησιμοποιείται ενισχυμένη μάσκα γενικά όπου υπάρχει συνωστσισμός.

Διασκέδαση και εστίαση θα λειτουργούν μέχρι τις 12. Δεν θα υπάρχουν όρθιοι και στα τραπέζια το όριο είναι έως έξι άτομα, ενώ θα ισχύουν μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα.

H μουσική σε πρώτη φάση δεν θα απαγορευτεί, ωστόσο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη τήρηση των μέτρων, τότε η μουσική θα κόβεται.

Στα γήπεδα: Θεατές σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα κλείσουν τελείως.

Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων το επισκεπτήριο θα επιτρέπεται μόνο με PCR 48 ωρών, ενώ στα νοσοκομεία απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Θα υπάρξει τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα φτάνει έως το 50% και θα υπάρχει παράλληλα κυλιόμενο ωράριο.

Τι αλλάζει σε εστίαση και διασκέδαση από 3/1

Σε ό,τι αφορά την εστίαση και τη διασκέδαση οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν προβλέπουν τα εξής:

Διασκέδαση (μπαρ, κλαμπ, νυχτερινά κέντρα κ.λπ) και εστίαση θα λειτουργούν, αυστηρά, μέχρι τα μεσάνυχτα
Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι
Στα τραπέζια θα κάθονται έως έξι άτομα
Θα ισχύουν και μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα
Η μουσική θα επιτρέπεται, όμως είναι ένα μέτρο που θα επανεξεταστεί, ώστε αν δεν τηρούνται τα μέτρα να απαγορευτεί

Επιπλέον, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, τύπου KN95 (FFP2) ή διπλής μάσκας από τους εργαζόμενους στην εστίαση. Υπενθυμίζεται ότι αυτό το μέτρο έχει ήδη εφαρμοστεί για τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.