Ομάδες με… Ελληνικό στοιχείο!

Ήταν ένα βράδυ στο οποίο είχα βγει εγώ, ο πατέρας μου και ο ξάδερφός μου για φαγητό.

Κάποια στιγμή, μιλώντας για Αθλητικά, ο πατέρας μου είπε σε μένα οτι η Μπόκα Τζούνιορς είχε ιδρυθεί από Έλληνες, κάτι το οποίο εγώ δεν το γνώριζα.

Όντας σίγουρος πως έκανε λάθος, έψαξα εκείνη την ώρα από ποιους ιδρύθηκε η Μπόκα Τζούνιορς για να τον διαψεύσω.

Τελικά, διαψεύστηκα εγώ ο ίδιος, μιας και η Μπόκα ιδρύθηκε από Έλληνες και Ιταλούς μετανάστες.

Έτσι, αποφάσισα να ψάξω στο ίντερνετ ομάδες στις οποίες κατά την ίδρυσή της, η Ελλάδα είχε ενεργή συμμετοχή, είτε από Έλληνες, οι οποίοι συνέβαλαν στη δημιουργία ομάδων, είτε από τον Ελληνικό πολιτισμό, από τον οποίο επηρεάστηκαν οι ιδρυτές.

Τα αποτελέσματα με εξέπληξαν, μιας και υπάρχουν αρκετές γνωστές ομάδες, οι οποίες έχουν επηρεαστεί από τη χώρα μας, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη φράση: ”Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, Έλληνα θα βρεις!”.

ΜΠΟΚΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡΣ

Όπως προανέφερα, η Αργεντίνικη Μπόκα Τζούνιορς ιδρύθηκε το 1905 από 6 μετανάστες, 4 Έλληνες και 2 Ιταλούς!

Μάλιστα, όπως αναφέρει η συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο ”Boca Juniors – Αιγαίο, αυτά που μας ενώνουν” κ.Τρακάδα, οι 4 Έλληνες ονομάζονταν Θεόδωρος Φαρέγγας, Ιωάννης Φαρέγγας, Κωνσταντίνος Καρούλιας (μακρινός πρόγονος του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή και μετέπειτα προπονητή Νίκου Καρούλια!) και ο εκ Βυτίνας Αρκαδίας, Σιάνης.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο τότε πρόεδρος της Μπόκα, Χόρχε Αμόρ Αμεάλ είχε στείλει με φαξ στην κ.Τρακάδα τα ονόματα των ιδρυτών, κατά την περίοδο των ερευνών της, ενώ ανακάλυψε πως η μετοίκηση Ελλήνων στην Αργεντινή άρχισε το 1750!

Ο λόγος για τον οποίο έφευγαν, ήταν για να γλιτώσουν την στράτευση από τον Οθωμανικό στρατό, καταφεύγοντας για τη Γένοβα και εν συνεχεία για τη Λατινική Αμερική.

Γι’αυτό τον λόγο, το 40% των μαγαζιών της συνοικίας Μπόκα εκείνη την εποχή ανήκαν σε Έλληνες.

Στέκι τους, το καφενείο των φίλων στο οποίο συνέλαβαν την ιδέα της ίδρυσης της Μπόκα Τζούνιορς (Νεολαία της Μπόκα, Μπόκα σημαίνει στόμα).

Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο, είναι τα χρώματα της ομάδας, τα οποία και αυτά εμπλέκονται με τη χώρα μας!

Σε ένα φιλικό κόντρα στη μισητή Ρίβερ Πλείτ, είχε αποφασιστεί πως ο νικητής θα είχε στη φανέλα του το κόκκινο και το άσπρο.Νικήτρια ομάδα βγήκε η Ρίβερ, με την Μπόκα να αποφασίζει να υιοθετήσει τα χρώματα του πρώτου πλοίου που θα έπιανε λιμάνι.

Σύμφωνα με πηγές το πλοίο ονομαζόταν ”Ωκεανός”, το οποίο είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά με σημαία της Σουηδίας.

Έτσι ντύθηκε η Μπόκα με το μπλέ και το χρυσοκίτρινο.

ΛΑΤΣΙΟ

Πέρα από την Ελλάς Βερόνα για την οποία θα αναφερθώ παρακάτω και η Λάτσιο είναι ομάδα που έχει άρωμα Ελλάδας!

Πιο συγκεκριμένα, ο ιδρυτής της ομάδας, Λουίτζι Μπιτζαρέλι, έχοντας έντονα στο μυαλό του τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, ήθελε να τιμήσει τη χώρα μας που αναβίωσε τους αγώνες.

Έτσι, επέλεξε τα χρώματα της ομάδας να είναι το λευκό και το γαλάζιο προς τιμήν της Ελλάδας!

Το όνομα Λάτσιο προήλθε από τον νομό, πρωτεύουσα του οποίου είναι η Ρώμη, γνωστό ως Λάτιο στους Έλληνες.

ΑΓΙΑΞ

Δεν ιδρύθηκε από Έλληνες, ούτε τα χρώματα του συλλόγου παραπέμπουν σε Ελλάδα.Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι το όνομα το οποίο σχετίζεται με την Αρχαία Ελλάδα!

Στις 18 Μαρτίου του 1900 τέσσερις φίλοι στο πατάρι του καφέ-μπαρ Ανατολικές Ινδίες στο Άμστερνταμ, ο Φλόρις Στέμπελ, ο Κάρελ Ρίζερ και οι αδελφοί Χαν και Γιόχαν Ντάντε, αποφάσισαν να ιδρύσουν μία ομάδα ονόματι Άγιαξ.

Το Άγιαξ στα Ελληνικά σημαίνει Αίαντας, ο οποίος ήταν αρχαίος Έλληνας πολεμιστής από τη Σαλαμίνα, που διακρίθηκε στον Τρωικό Πόλεμο.

Συνεπώς, ενθυμούμενοι τον εν λόγω πολεμιστή, ονομάστηκε ο Άγιαξ, με τα χρώματα της ομάδας να είναι το κόκκινο και το λευκό.

ΟΛΥΜΠΙΚ ΜΑΡΣΕΙΓ – ΟΛΥΜΠΙΚ ΛΥΩΝ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν επηρεάσει αρκετούς συλλόγους, εκτός από τη Λάτσιο που έγραψα παραπάνω.

Ολυμπίκ Μαρσείγ και Ολυμπίκ Λυών, σπουδαίες Γαλλικές ομάδες αμφότερες, αποτελούν τρανά παραδείγματα αυτής της επιρροής, τιμώντας έτσι την Ελλάδα για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αντίστοιχες ομάδες είναι αυτές της Ολύμπια Λιουμπλιάνας από τη Σλοβενία και η Ολύμπια Ασουνσιόν της Παραγουάης.

Βέβαια, αρκετοί γνωρίζουν πως η Μασσαλία είναι πόλη με έντονο το Ελληνικό στοιχείο, καθώς κατοικούσαν στην περιοχή Έλληνες Φωκαείς περίπου το 600 π. Χ .Σύμφωνα με τον μύθο και με θρύλους ο Πρωτέας είχε φύγει από την πατρίδα του Φώκαια, έτσι ώστε να ανακαλύψει στην Μεσόγειο θέσεις κατάλληλες για να φτιάξει εμπορικούς κόμβους. Εκεί, στις ακτές της Γαλατίας, ίδρυσε μια από τις πιο δυνατές και σημαντικότερες αποικίες. Την Μασσαλία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που τα χρώματα της Μαρσείγ είναι το άσπρο και το γαλάζιο, δείχνοντας έτσι τις Ελληνικές ρίζες, ενώ ένα παρατσούκλι της είναι το ”Φωκαείς”.

ΕΛΛΑΣ ΒΕΡΟΝΑ

Εδώ το Ελληνικό στοιχείο προήλθε από ”σπόντα”.

Ειδικότερα, η Ελλάς Βερόνα ιδρύθηκε το 1904 (ή 1903 κατ’ άλλους), από μια παρέα μαθητών στο λύκειο Scipione Maffei της Βερόνα να αποφασίσει να ιδρύσει μια ποδοσφαιρική ομάδα.

Δίχως όμως να έχουν τα χρήματα για να ιδρύσουν τον σύλλογο, ζήτησαν τη βοήθεια του καθηγητή Ντέτσιο Κορούμπολο, ο οποίος τους δίδασκε αρχαία λογοτεχνία!

Ο Κορούμπολο δέχθηκε με χαρά να βοηθήσει τους μαθητές του και μάλιστα τους πρότεινε και το όνομα: Associazione Calcio Hellas.

Μάλιστα, ο καθηγητής επέλεξε το όνομα ”Ελλάς” λόγω της αγάπης του για την Ελλάδα.

ΣΠΑΡΤΑ ΠΡΑΓΑΣ

Υπάρχουν κι άλλες ομάδες που έχουν τη λέξη Σπάρτα (Σπάρτα Ρότερνταμ (Ολλανδία), Χάμρουν Σπάρτανς (Μάλτα), Μπλάιθ Σπάρτανς (Αγγλία), αλλά η πιο γνωστή από αυτές είναι η Τσέχικη Σπάρτα Πράγας.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως όπως και οι υπόλοιπες ομάδες, έτσι και η Σπάρτα Πράγας ονομάστηκαν έτσι, εμπνεόμενες από τη μαχητικότητα που είχε ο Σπαρτιατικός λαός, καθώς και τη πειθαρχία του.

ΚΟΡΙΝΘΙΑΝΣ

Και στη Κορίνθιανς, το Ελληνικό στοιχείο προήλθε κατά τύχη.

Η Κορίνθιανς (Κόρινθος) εμπνεύστηκε την ονομασία της από την Αγγλική Κορίνθιαν, η οποία είχε ιδρυθεί το 1882.

Παρόλο που η Κορίνθιαν έπαιζε μόνο φιλικά παιχνίδια, όταν βρέθηκε στη Βραζιλία, κάποιοι Βραζιλιάνοι, Πορτογάλοι και Ιταλοί εργάτες προσελκύστηκαν από την εν λόγω ομάδα, παίρνοντας την απόφαση να ιδρύσουν μία αντίστοιχη, ονομάζοντάς την Κορίνθιανς.

Σε αυτό το σημείο να πω πως στην Αγγλία υπάρχουν κατηγορίες, που είναι εμπνευσμένες από αρχαίες Ελληνικές περιοχές (Athenian League, Corinthian League, Aetolian, Delphian, Isthmian και Spartan League).

ΣΠΑΡΤΑΚ ΜΟΣΧΑΣ

Η Ρωσική Σπαρτάκ Μόσχας ιδρύθηκε το 1921 στη Μόσχα με την ονομασία ”Μοσχοβίτικος Αθλητικός Κύκλος” από τον ποδοσφαιριστή Νικολάι Σταρόστιν και άλλους.

Το 1934 όμως προστέθηκε και το όνομα ”Σπαρτάκ”, από τον σκλάβο της αρχαίας Ρώμης, τον Σπάρτακο, ο οποίος ήταν Θρακικής καταγωγής και ήταν επαναστάτης και αθλητής.

ΧΕΡΑΚΛΕΣ

Ολλανδική ομάδα, η οποία πήρε το όνομά της από τον Ηρακλή, τον μυθικό ήρωα.

Επίσης, υπάρχει κι άλλη ομάδα σχετική με τον Ηρακλή, που είναι η Ισπανική Χέρκουλες.

ΜΠΛΑΚΜΠΕΡΝ ΟΛΥΜΠΙΚ

Παρόλο που είχε διάρκεια ζωής μόλις μία δεκαετία, η Μπλάκμπερν Ολύμπικ είναι μία όμαδα ορόσημο.

Ιδρύθηκε το 1878 στο Λάνκασαϊρ της Αγγλίας, όντας η πρώτη ομάδα από την Βόρεια Αγγλία, καθώς και η πρώτη ”εργατική ομάδα” που κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας.

Οι ιδρυτές της εμπνεύστηκαν από το όνομα του ιερού αρχαιοελληνικού τόπου της Ολυμπίας, στον οποίο εκείνη την περίοδο γινόντουσαν οι πρώτες μαζικές ανασκαφές.

ΕΞΕΤΕΡ ΣΙΤΙ

H Έξετερ είναι και αυτή Αγγλική ομάδα, αγωνιζόμενη φέτος στη 2η κατηγορία Αγγλίας.

Μολονότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την ίδρυσή της, λέγεται ότι ιδρύθηκε από Έλληνες φοιτητές ή κατοίκους της αγγλικής πόλης του Έξετερ.

Άλλο ένα σενάριο είναι οτι ιδρύθηκε από τους κατοίκους του St Sidwells που καλούνται από τους Άγγλους ως ”Greeks”.

Από κει προέρχεται και το ψευδώνυμο της ομάδας, ”The Grecians”.

ΠΟΡΤΣΜΟΥΘ

Τελευταία ομάδα είναι η Πόρτσμουθ, εξίσου Αγγλική, αλλά και περισσότερο γνωστή από τις προηγούμενες.

Εδώ θα ασχοληθούμε με το σήμα της ομάδας, το οποίο μας πάει πίσω στη Βυζαντινή και Κυπριακή ιστορία.

Αποτελείται από ένα χρυσό αστέρι με οχτώ ακτίνες, στο κάτω μέρους του οποίου υπάρχει μια χρυσή ημισέληνος που κοιτά προς τα πάνω, όλα μέσα σε μια μπλε ασπίδα.Όλο αυτό είναι το επίσημο έμβλημα της πόλης.

Το… Ελληνικό της υπόθεσης είναι οτι το σήμα αυτό δόθηκε στην πόλη του Πόρτσμουθ μετά την κατάληψη της από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο το 1194, και αποτελεί υιοθέτηση του εμβλήματος του Ισαάκιου Κομνηνού της Κύπρου, που τότε ήταν μέρος της ένδοξης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, και την οποία ο Ριχάρδος κατέλαβε κατά τη διάρκεια της 3ης Σταυροφορίας!

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

ΠΗΓΕΣ:

https://www.facebook.com/eyap.gr/posts/1560705804193873/

https://perierga.gr/2017/11/giati-i-italiki-omada-verona-echi-tin-onomasia-ellas-verona/

https://www.sansimera.gr/articles/230

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1_%CE%A3%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AC%CE%BA

https://www.sdna.gr/monimes-stiles/san-simera/article/554030/i-idrysi-tis-latsio

http://www.aek365.org/a-58439/allez-l-om-allez.htm

https://www.kathimerini.gr/419833/article/epikairothta/a8lhtismos/ellhnikh-kolymvh8ra-megalwn-syllogwn

http://www.pas.gr/forum/index.php?topic=2355.0

[sc name=”HPEIROS” ]