Ο Bottas κερδίζει τον Χάμιλτον στο 70ο επετειακό.

Με μια πρόσφατα μελανωμένη επέκταση συμβολαίου στην πίσω τσέπη του, ένας εμπνευσμένος Valtteri Bottas πήρε το κομμάτι ανάμεσα στα δόντια του για να νικήσει τον συμπαίκτη της Mercedes Lewis Hamilton στην pole position, καθώς ο σούπερ υποψήφιος Nico Hulkenberg πήρε ένα αξιοσημείωτο τρίτο για το 70ο επέτειο Grand Prix στο Silverstone.

Ο Φινλανδός έθεσε το ρυθμό σε κάθε κατηγορία προκριματικών, αλλά βρισκόταν στο πίσω μέρος μετά το πρώτο τρέξιμο στο Q3 καθώς ο Χάμιλτον έφτασε στην κορυφή των προθεσμιών. Όμως ο Μποτάς αρνήθηκε να κουραστεί και ενώ ο Χάμιλτον βελτιώθηκε ξανά στην επόμενη προσπάθειά του, αυτή τη φορά ο Φινλανδός είχε μια απάντηση.

Αυτή ήταν η 13η pole θέση της καριέρας του και τον προετοιμάζει όμορφα για τον δεύτερο διαδοχικό αγώνα στο Silverstone, έχοντας υποφέρει από τη δυστυχία του αποπληθωρισμού των ελαστικών την τελευταία φορά όταν έτρεχε στη δεύτερη θέση, με τον Φινλανδό να ενισχύεται από το γεγονός ότι κέρδισε τον τελευταίο δύο αγώνες ξεκίνησε από το P1.

Αλλά η πιο εντυπωσιακή απόδοση προήλθε από το ροζ αυτοκίνητο του Nico Hulkenberg. Ο Γερμανός αλεξίπτωτο για να αντικαταστήσει τον Sergio Perez, μετά το θετικό τεστ του Μεξικού για τον Covid 19, το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά απέτυχε να ξεκινήσει τον αγώνα εξαιτίας ενός κινητήρα. 

Αυτό το σαββατοκύριακο ήταν πολύ πιο ομαλό, με τον Hulkenberg να νικήσει άνετα τον κανονικό οδηγό αγώνων και τον συμπαίκτη του Stroll σε όλα τα τμήματα των προκριματικών.

ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ 70Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ FORMULA 1 ΤΗΣ EMIRATES 2020

Προκριματικά αποτελέσματα

ΘΕΣΗ ΧΡΟΝΟΣ
1 Valtteri BOTTAS Mercedes 1: 25.154
2 Lewis HAMILTON Mercedes 1: 25.217
3 Nico HULKENBERG Racing Point 1: 26.082
4 Max VERSTAPPEN Red Bull Racing 1: 26.176
5 Daniel RICCIARDO Renault 1: 26.297

Η τελική του προσπάθεια ήταν καταπληκτική, ο πρώην αγωνιστής της Renault βάζοντας την τρίτη καλύτερη στιγμή, μέσα σε ένα δευτερόλεπτο της κυρίαρχης Mercedes και το ένα δέκατο του δευτερολέπτου από τον Max Verstappen της Red Bull. Ο Ντάνιελ Ρικάρντο ήταν ένα εντυπωσιακό πέμπτο, ισοδύναμο με το καλύτερο της Renault της χρονιάς.

Ο Stroll δεν είχε καμία απάντηση στον Hulkenberg καθώς κατέληξε στην έκτη θέση με τον Pierre Gasly να συνεχίζει το λαμπρό ξεκίνημά του στην καμπάνια του 2020 με ένα εκπληκτικό έβδομο για το AlphaTauri. Ο Charles Leclerc δεν μπορούσε να κάνει τίποτα καλύτερο από την όγδοη, η οποία είναι η χειρότερη απόδοση της Ferrari στο Silverstone από το 2014, με τον συμπαίκτη του Sebastian Vettel να μην ξεφεύγει από το Q2.

Ο Alexander Albon κατέληξε στο μισό δευτερόλεπτο πίσω από τον συμπαίκτη του Verstappen, αλλά το έφτασε τουλάχιστον άνετα στο Q3 αυτό το Σαββατοκύριακο μετά από μια πρώιμη έξοδο την τελευταία φορά. Ο Lando Norris έκλεισε τους 10 πρώτους για τη McLaren.

πηγη https://www.formula1.com/

70η επέτειος Προκριματικός GP: Ο Bottas παίρνει εντυπωσιακή pole position

Q1 – Ο Russell κάνει τέσσερις διαδοχικές εμφανίσεις Q2

Ο Μποτάς κέρδισε το καλύτερο του Χάμιλτον στην πρώτη φάση, ο Φινλανδός κέρδισε τον παγκόσμιο πρωταθλητή με τον πιο γρήγορο χρόνο μόλις 0,080. Ήταν άνετα καθαροί από τους Red Bulls, με τον Alex Albon να έχει πολύ πιο απλό χρόνο αυτήν τη φορά στο Silverstone.

Ο ταϊλανδέζος οδηγός έκανε δύο τρεξίματα, το δεύτερο καλό του για τρίτο, μία θέση μακριά από τον Max Verstappen, ο οποίος ήταν τόσο σίγουρος για το ρυθμό του, έκανε μόνο το μονοπάτι, επιτρέποντάς του να σώσει ελαστικά για αργότερα στη συνεδρία.

Αλλού, υπήρχε ένα δράμα για τον Τζορτζ Ράσελ, καθώς φάνηκε να αποκλείεται σε μεγάλο βαθμό από τον Esteban Ocon, τον οδηγό του Williams που περιγράφει την οδήγηση του Γάλλου ως «σωστά επικίνδυνη». Οι Stewards δήλωσαν ότι θα διερευνήσουν το περιστατικό μετά τον αγώνα.

Και οι δύο οδηγοί τα κατάφεραν, με τον Russell να εντυπωσιάζει ξανά καθώς έφτασε στο Q2 για τον τέταρτο διαδοχικό αγώνα, για άλλη μια φορά δείχνοντας πόσο βελτιώθηκε ο Williams και πόσο καλά οδηγεί ο Βρετανός αυτήν τη στιγμή.

Ο Daniil Kvyat έτρεξε ευρέως στο Stowe και ανέφερε ότι πίστευε ότι το πάτωμα είχε υποστεί ζημιά κατά την εκδρομή εκτός πίστας. Ο οδηγός του AlphaTauri ήταν ο καλύτερος οδηγός που δεν κατάφερε να κάνει το Q2, με τους Kevin Magnussen, Nicholas Latifi και τον Alfa Romeos του Antonio Giovinazzi και Kimi Raikkonen επίσης να αποχωρούν.

Νοκ άουτ: Kvyat, Magnussen, Latifi, Giovinazzi, Raikkonen

Προκριματικά 70ης επετείου GP: Ο Russell και ο Ocon σχεδόν συγκρούονται

Q2 – Hulkenberg αστέρια, αλλά ο Vettel αγωνίζεται

Ο Bottas το έκανε δύο από τα δύο στα προκριματικά της 70ης επετείου GP, καθώς έθεσε για άλλη μια φορά τον ρυθμό, ωστόσο, ενδιαφέρον ήταν ότι ο σούπερ sub Hulkenberg ήταν ο δεύτερος γρηγορότερος, ο οδηγός του Racing Point ένα συγκλονιστικό τέσσερα δέκατα πιο γρήγορα από τον συμπαίκτη και τον κανονικό οδηγό αγώνα Lance Περπατήστε, γιος του ιδιοκτήτη της ομάδας.

Ο Χάμιλτον ήταν μόνο τρίτος, με εννέα από τους 10 πρώτους να βάζουν τους καλύτερους γύρους τους στο μέσο. Το αποκορύφωμα ήταν ο Max Verstappen, ο οποίος έριξε τα ζάρια και έτρεξε τις δυσκολίες. Πετύχετε και θα ξεκινήσει τον αγώνα με το πιο ανθεκτικό ελαστικό, επιτρέποντάς του να τρέξει βαθύτερα στον αγώνα πριν τοποθετήσει το γρηγορότερο μαλακότερο ελαστικό, με ελαφρύτερο καύσιμο.

Φυσικά, έκανε τη δουλειά, με τον ένατο γρηγορότερο χρόνο – αλλά υπήρχε ακόμη μεγαλύτερη δυστυχία για τον Sebastian Vettel καθώς δεν κατάφερε να φτάσει στο Q3 για δεύτερη φορά φέτος. Αυτό σε σύγκριση με το Q3 που έλειπε μόλις μία φορά πέρυσι.

Ο οδηγός που τον αντικατέστησε στη Ferrari, Carlos Sainz, πήρε επίσης την εκκίνηση, καθώς η McLaren απέτυχε να φτάσει στο Q3 και με τα δύο αυτοκίνητα για πρώτη φορά αυτή τη σεζόν. Αλλά ίσως αυτό δεν αποτελεί έκπληξη – έχει φτάσει στο Q3 μόνο μία φορά σε πέντε προσπάθειες στο Silverstone.

Ocon, Grosjean και Russell ήταν οι άλλοι οδηγοί που δεν κατάφεραν να φτάσουν στο Q3.

Knocked out: Ocon, Vettel, Sainz, Grosjean, Russell

Ε3 – Ο Μπότας κρατά το κεφάλι του για να αποτρέψει τον Χάμιλτον

Ο Χάμιλτον είχε το καλύτερο από τον Μποτάς στα προκριματικά στα τρία τελευταία γεγονότα, αλλά ο Φινλανδός δεν είχε κανένα από αυτά στο Silverstone αυτή τη φορά. Βρήκε έναν ρυθμό νωρίς στη συνεδρία και παρόλο που ήταν δεύτερος, 0,166 μετά το πέρας των πρώτων αγώνων στο τρίτο τρίμηνο, δεν έκανε κανένα λάθος στην τελική του διαδρομή για να αρπάξει την πρώτη θέση εκκίνησης για την Κυριακή.

Ο Ricciardo έπεσε σε έναν γρήγορο γύρο στον πρώτο γύρο του, κάνοντας τρίτη θέση, μπροστά από τον Hulkenberg, με τον Verstappen πέμπτο, καθώς ο οδηγός της Red Bull ήταν δυσαρεστημένος με τα μεσαία ελαστικά του. Αλλά αυτό το τρίο άλλαξε θέσεις μετά τον τελικό αγώνα, με τον Χούλκενμπεργκ να βγαίνει στην κορυφή, ξεπερνώντας τον Verstappen, καθώς ο Ricciardo έπεσε στην πέμπτη θέση.

Ο Albon ήταν ισχυρός έκτος μετά τα πρώτα τρεξίματα, αλλά έπεσε στην ένατη θέση, καθώς οι Stroll, Leclerc και Gasly βελτιώθηκαν, ενώ ο Norris παρέμεινε 10ος και τελευταίος από τους δρομείς.

Προκριματικά χαρακτηριστικά: Grand Prix 70ης επετείου

Το βασικό απόσπασμα

«Αισθάνομαι καλά», είπε ο polt-sitter Valtteri Bottas. «Μου αρέσει πολύ το προκριματικό, ειδικά όταν πηγαίνει καλά. Είναι ένα ωραίο συναίσθημα να βγάζω τα πάντα από τον εαυτό μου και από το αυτοκίνητο. Νομίζω ότι το set-up ήταν καλό που κάναμε καλά βήματα από το περασμένο Σαββατοκύριακο, γι ‘αυτό νομίζω ότι η προκριματική απόδοση για μένα ήταν καλύτερη από το περασμένο σαββατοκύριακο. Πολύ χαρούμενος και, πάλι, περήφανος που οδηγώ αυτό το καταπληκτικό αυτοκίνητο – είναι τόσο γρήγορο. “

Τι έπεται?

Το 70ο επέτειο Grand Prix ξεκινά στις 1410 τοπική ώρα, δηλαδή 1110 UTC. Η Mercedes ξεκινάει στο pole για τον ένατο συνεχόμενο αγώνα στο Silverstone, και κλείνει την 67η μπροστινή σειρά, επεκτείνοντας τα ρεκόρ και στις δύο μετρήσεις. Ο Μπότας έχει πέσει πίσω στον αγώνα τίτλου, αλλά μπορεί να αναφλέξει ξανά το πρωτάθλημά του μετατρέποντας την pole position σε δεύτερη νίκη της σεζόν;