Νικόλαος Σούτας : Δεν κάναμε όσα χρειάζονταν στην Ανατολική Μεσόγειο όπως και στο Αιγαίο.

  Μπορούμε ακόμη και τώρα, με μια σειρά από έξυπνες  όσο και σοβαρές κινήσεις να μπλοκάρουμε την προώθηση και εφαρμογή των Τουρκικών σχεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο. 

 Η Αίγυπτος  βλέπει τι στάση κρατάει η Ε. Ε. απέναντι στην Τουρκία, και δεν μπορεί να μην επηρεάζεται κατά κάποιο τρόπο.

Εμείς κάναμε μισή  συμφωνία με την Αίγυπτο  αφήνοντας τελικά το Καστελόριζο, εκτεθειμένο.

 Τι έκανε η Κυβέρνηση απέναντι στον  πλιατσικολόγο χάρτη της λεγόμενης “Γαλάζιας Πατρίδας”, και τι έκαναν για την Τουρκική ιδέα της πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, που στήριξε η Γερμανία.

Όταν μάλιστα γνωρίζει η Ελληνική Κυβέρνηση  ότι  η μη μήνυση κατά της Τουρκίας  θα ισοδυναμεί με προδοσία ως προς το χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας”,   και ότι δεν πρόκειται για “διαφιλονικούμενη περιοχή”, που λέει η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Όπως ούτε το δίκαιο της θάλασσας είναι “διαφιλονικούμενο.

Αρκούσε η χθεσινή δήλωση του Αιγύπτιου Προέδρου για τα περί της εποικοδομητικής συνεργασίας στα διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών τομέων.

Σαν να άναβε πράσινο φως, ως προς το να κάνουμε κάτι μαζί.

Το θετικότερο θα είναι να υπάρξει μια νέα τμηματική συμφωνία ως προς τις θαλάσσιες ζώνες, ανάμεσα στις δύο χώρες, ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού και μέχρι τα όρια της διακρατικής συμφωνίας Κύπρου Αιγύπτου.

 

Ευκαιρίες υπάρχουν. Μια από αυτές είναι η πρόσφατη διακήρυξη της Αιγυπτιακής Αρχής, με την δημοπράτηση για έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, σε εικοσιτέσσερα οικόπεδα. Ηπειρωτικά και θαλάσσια. 

Νικόλαος Σούτας : Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων τής ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΛΥΣΗΣ.