ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡ. ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Τα παιδιά επιστρέφουν στα σχολεία, ύστερα από μία πολύ ιδιαίτερη χρονιά με ελάχιστα μαθήματα δια ζώσης, με εξ αποστάσεως διδασκαλία, με δεκάδες κρούσματα και πολλά προβλήματα που δυσχέραιναν και σε πολλές περιπτώσεις στέρησαν από τα παιδιά το αγαθό της γνώσης και την δυνατότητα της ομαλής κοινωνικοποίησης.

Το σχολικό έτος ξεκινά, όμως η πανδημία του νέου κορωνοϊού και οι συνέπειες της είναι ακόμη εδώ. Η ανάγκη για προστασία και τήρηση των υγειονομικών μέτρων παραμένει μεγάλη.

Για το λόγο αυτό, η πολιτεία και ειδικότερα η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί με όλα τα μέσα που χρειάζονται την ομαλή λειτουργία της σχολικής χρονιάς.

Από την πλευρά μας, ως Δημοτική Αρχή, κύριο μέλημα παραμένει η προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων που επιστρέφουν στα σχολεία.

Στο πεδίο της δικής μας ευθύνης, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες ανάγκες της περιόδου τόσο από υγειονομική άποψη (απολυμάνσεις, καθαριότητα, παροχή αντισηπτικών κλπ ), όσο και στα υπόλοιπα ζητήματα για να μπορούν μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι με ασφάλεια να έχουν πρόσβαση στο ζωτικό τους χώρο.

Με αυτή τη λογική, παραμένουμε σε διαρκή επαφή με την εκπαιδευτική κοινότητα και ανοιχτοί στις προτάσεις και τις ιδέες της που στόχο έχουν την ασφάλεια όλων μας.

Ήδη, σε συνεργασία με τα συνεργία του Δήμου, προχωρήσαμε σε εργασίες επισκευής και συντήρησης δεκάδων σχολικών μονάδων με σκοπό οι μαθητές και οι μαθήτριες να επιστρέψουν σε ένα φιλικό και φιλόξενο σχολικό περιβάλλον.

Γνωρίζουμε όμως ότι αυτό δεν αρκεί. Χρειάζονται γενναία μέτρα και παρεμβάσεις ώστε να κυλήσει όσο το δυνατόν ομαλότερα η νέα σχολική χρονιά.

Οι απαιτούμενες προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών, η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές και η γενναία αύξηση χρηματοδότησης προκειμένου να καλυφθούν όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας για μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στις σχολικές μονάδες, είναι βήματα αναγκαία που θα έπρεπε ήδη να έχουν δρομολογηθεί.

Ας διδαχθούμε από την περυσινή εμπειρία.

Ας συνειδητοποιήσουμε πόσο εύθραυστη είναι η καθημερινότητά μας, πόσο εύκολα μπορεί να απειληθεί η ανθρώπινη ζωή και πως από τη μία μέρα στην άλλη μπορούν να αντιστραφούν απόλυτες βεβαιότητες.

Ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Παιδείας και Υγείας είναι επιτακτική προϋπόθεση για να αποφύγουμε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο προηγούμενο σχολικό έτος.

Αυτό είναι το καθήκον μας απέναντι στη νέα γενιά. Να εγγυηθούμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορούν να έχουν τα παιδιά μας αξιοπρεπή πρόσβαση στη γνώση και τη μόρφωση.

Ασφαλώς και η περίοδος παραμένει δύσκολη, παραμένουμε όμως αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε με όπλο μας την συλλογική προσπάθεια και την αλληλεγγύη.

Εύχομαι λοιπόν σε όλους τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς να έχουν μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, με υγεία και ασφάλεια σε όλους και όλες!

Χρήστος Βρεττάκος,
Δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας