ΜΕΡΑ25: «Η Κυβέρνηση μεταθέτει στο ΣτΕ την ευθύνη για το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Πειραϊκή»

Με ανακοίνωσή της η βουλευτής Β΄ Πειραιά Φωτεινή Μπακαδήμα υποστηρίζει πως «ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ Πλακιωτάκης επέλεξε να κρυφτεί και να μετακυλίσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την ευθύνη για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην Πειραϊκή και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η Κυβέρνηση θυσιάζει τους κατοίκους και το περιβάλλον στο βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων της παρασιτικής εγχώριας κι όχι μόνο ολιγαρχίας γι’ αυτό και ο Υπουργός απέφυγε ….να απαντήσει στα θέματα που έθιξε στην επίκαιρη ερώτησή της η βουλευτής Β Πειραιά του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα, μετά το ψήφισμα που απέστειλε η ΠΕΝΕΝ ώστε να σταματήσει το μπάζωμα στην Πειραϊκή.
Το ΣτΕ στις 11/6/2020 εξέδωσε απόφαση για προσωρινή διαταγή αναστολής όλων των εργασιών επέκτασης στην Πειραϊκή από τον ΟΛΠ, δηλαδή τόσο της διενέργειας βυθοκορύσεων για την κατασκευή του έργου επέκτασης επιβατηγού λιμένα όσο και της απόρριψης των βυθοκορημάτων στη θαλάσσια περιοχή που είχε οριστεί. Στις 29/6/2020, το Ε’ τμήμα του ΣτΕ προχώρησε σε διευκρίνιση της απόφασης, πράξη που σαφώς και δικαιωματικά μπορεί να κάνει, επισημαίνοντας πως η προσωρινή διαταγή αναστολής αφορά μόνο τη διενέργεια βυθοκορύσεων. Ως εκ τούτου το μπάζωμα συνεχίζεται κανονικά.

Εντούτοις, οι βυθοκορήσεις και το μπάζωμα είναι δύο εργασίες αλληλένδετες καθώς χωρίς τις βυθοκορήσεις που οριοθετούν το χώρο, τα αδρανή υλικά, αγνώστου προελεύσεως και κυβικών εν προκειμένω, όπως παραδέχεται το Λιμεναρχείο, ρίχνονται στην τύχη και δημιουργούν «λόφο» μέσα στη θάλασσα, που απέχει περίπου 2 μέτρα από την επιφάνεια, σύμφωνα με μαρτυρίες δυτών, κάτι που ενδεχομένως μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην είσοδο του λιμανιού.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν απλά, αλλά προφανώς επικίνδυνα:

  • Τι μεσολάβησε και οδηγηθήκαμε στην από 29/6/2020 διευκρίνιση από πλευράς ΣτΕ;
  • Γνωρίζει το Υπουργείο σε ποια μελέτη βασίζεται η διευκρίνιση και ποιος ζήτησε τροποποίηση της απόφασης;
  • Γιατί απαγορεύτηκαν οι βυθοκορήσεις και όχι το μπάζωμα; Υπάρχει σχετική περιβαλλοντική μελέτη που να το νομιμοποιεί αυτό;
  • Και κάτι ακόμα που εκκρεμεί: Έχει ο Υπουργός στα χέρια του σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών που να βεβαιώνει πως η εταιρεία που προχωρά με το μπάζωμα έχει καταβάλει το προβλεπόμενο με το άρθρο 14 του Ν2971/2001 οικονομικό αντάλλαγμα;

Ως βουλευτής Β Πειραιά του ΜέΡΑ25 παρακολουθώ το θέμα στενά και θα ασκήσω κάθε κοινοβουλευτικό μου δικαίωμα ώστε να προασπίσω την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον».