Λαπόρτα: ”Ο Μέσι ήθελε να μείνει στην Mπαρτσελόνα”

Συνέντευξη σχετικά για την αποχώρηση του Λιονέλ Μέσι παραχώρησε ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Τζουάν Λαπόρτα την Παρασκευή 6 Αυγούστου. Ο πρόεδρος των Μπλαουγκράνα μίλησε για το παρασκήνιο των συζητήσεων με τον Αργεντίνο σούπερ σταρ, για τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που διανύει η ομάδα, ενώ παράλληλα πέταξε βολές και κατά της La Liga.

Ειδικότερα:

“Ύστερα από τον έλεγχο των λογαριασμών, τα χρέη είναι μεγαλύτερα από το αναμενόμενο και ο λογαριασμός των μισθών είναι υπερβολικός. Αυτό δεν μας αφήνει περιθώρια για το συμβόλαιο του Μέσι”επεσήμανε αρχικά ο Καταλανός δικηγόρος.

Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν όχι μόνο η Μπαρτσελόνα, αλλά και αρκετές ομάδες της La Liga, η διοργανώτρια αρχή πήρε την απόφαση να πάρει ένα δάνειο ύψους 2,7 δις ευρώ από τον επενδυτικό όμιλο CVC για την οικονομική ενίσχυση των 42 ομάδων που συμμετέχουν στις δύο πρώτες κατηγορίες στην Ισπανία. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης θα έπαιρναν τα περισσότερα (252 εκατομμύρια και 238,6 αντίστοιχα). Μία απόφαση όμως που βρίσκει απέναντι και τις δύο, με τη Μπαρτσελόνα να αναφέρει πως είναι απειλή για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Το γεγονός αυτό το έθιξε ο Λαπόρτα, λέγοντας το εξής:

”Έτσι, οι κανονισμοί της La Liga δεν μας επιτρέπουν να εγγράψουμε τον παίκτη και επίσης, θέλουν να μας επιβάλλουν συμβόλαιο από έναν επενδυτικό όμιλο που θα υποθηκεύσει το σύλλογο και δεν είμαι διατεθειμένος να το κάνω αυτό.

Δεν πρόκειται να υποθηκεύσω τον σύλλογο για τα επόμενα 50 χρόνια από τώρα, προκειμένου να μπορέσω να υπογράψω τον καλύτερο παίκτη στην ιστορία. Γιατί παρ’ όλα αυτά, η Μπάρτσα είναι πάνω από όλα. Τα 50 χρόνια σχετίζονται με την περίοδο αποπληρωμής, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύονται να αγωνιστούν στη La Liga.

Και δω έπεται το ερώτημα. Μήπως το αρνήθηκαν γιατί θέλουν να μην απορρίψουν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στη European Super League. Η Καταλανική Sport έκανε λόγο σε αυτό, και γι’ αυτό ο πατέρας του δεν δέχθηκε ποτέ την ανανέωση του συμβολαίου του γιου του. Θυμίζουμε πως το 70% του δανείου θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις σε υποδομές, το 15% για αναχρηματοδότηση του χρέους και 15% για επέκταση του ορίου μισθών.

Απάντηση πάνω σε αυτές τις δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της La Liga Χαβιέρ Τέμπας.

“Γεια σας, Τζουάν Λαπόρτα, γνωρίζετε ότι η λειτουργία της CVC δεν υποθηκεύει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Μπαρτσελόνα για 50 χρόνια. Αυτό που κάνει είναι να δίνει μεγαλύτερη αξία σε όλους τους συλλόγους για τις υποθήκες στις τράπεζές σας και για να αποπληρώσετε το μεγάλο χρέος. Το είχατε καταλάβει ώρες πριν”, ανέφερε στο πρώτο του tweet για να επανέλθει αργότερα με νέο στο οποίο τόνιζε:

“Είπατε πρόσφατα ότι ήμασταν χαμένοι. Τώρα που αποτιμούμαστε 24,25 δισ. ευρώ και υπάρχει πρόσβαση σε συνεργάτες για να μεγαλώσουμε, ανησυχείτε για το μελλοντικό εισόδημα της LaLiga που μας είχατε για νεκρούς. Αποδεδειγμένα κάνετε λάθος. Φαίνεται ότι οι νέοι πρόκειται να μας δουν”.

Μολονότι όλης αυτής της περίπλοκης κατάστασης, το βασικότερο απ’ όλα ήταν πως ο Μέσι ήθελε να μείνει στην ομάδα της καρδιάς του κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Λαπόρτα.

”Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο Λιονέλ Μέσι ήθελε να μείνει στην Μπάρτσα και έχει κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να μείνει. Αλλά στο τέλος, έρχεται μια στιγμή που πρέπει να σηκωθείς και να αναλύσεις ψυχρά ποια είναι τα συμφέροντα και τα όρια του συλλόγου.

Ο Μέσι αξίζει τα πάντα. Είναι καλό παιδί και έχει δείξει ότι θέλει να μείνει και να συνεχίσει να προσφέρει στην Μπαρτσελόνα. Είμαι λυπημένος, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε κάνει το καλύτερο για την Μπάρτσα. Δεν το περίμενε γιατί η Μπαρτσελόνα είναι το σπίτι του, αλλά όπου κι αν πάει του εύχομαι καλή τύχη”.

Τέλος, τόνισε πως δεν ήθελε να δώσει ψεύτικες ελπίδες στους φίλους της ομάδας, ενώ ταυτόχρονα είπε πως η ομάδα θα συνεχίσει να διακρίνεται παρά την απουσία του.

“Καταφέραμε μερικοί παίκτες να μειώσουν τον μισθό τους, αλλά είναι πολύ περίπλοκο. Πρέπει να διαθέσουμε 100 εκατομμύρια για να επενδύσουμε 25, είναι λόγος 1 προς 4, κακό για τα συμφέροντά μας. Στην πραγματικότητα, ήμασταν στο 110% του λόγου του μισθολογικού κόστους με τα έσοδα και αυτό είναι απρόσιτο για τον σύλλογο.

Δεν θέλω να ξεγελάσω κανέναν και το να παραμείνει ο Μέσι είναι πολύ δύσκολο, γιατί προφανώς έχει άλλες προτάσεις. Δεν ξέρουμε αν μπορούμε να τον υπογράψουμε αργότερα και το πρωτάθλημα αρχίζει.

Ο Λίο είναι ένα σημείο αναφοράς. Άφησε αθλητικές επιτυχίες και μια μοναδική κληρονομιά με εικόνες για την ιστορία. Ως σύλλογος, τρέφουμε αιώνια ευγνωμοσύνη για εκείνον. Αλλά όπως η Μπάρτσα συνέχισε μετά την αποχώρηση μεγάλων ονομάτων, θα το ξανακάνει τώρα.

Θέλω να είμαι ρεαλιστής και σήμερα δεν είναι βιώσιμο για τον Μέσι να συνεχίσει στην Μπάρτσα”

“Δεν νιώθω καθόλου ένοχος για την αποχώρηση του Μέσι. Από την πρώτη στιγμή είπα ότι θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να κρατήσουμε τον Λίο στην Μπάρτσα. Στην πραγματικότητα, έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, αλλά λόγω της καταστροφικής κληρονομιάς που λάβαμε δεν μπορώ να υπογράψω τον παίκτη.

“Η Μπάρτσα χωρίς τον Μέσι θα συνεχίσει να φέρνει την επιτυχία και να κάνει τους οπαδούς να το απολαμβάνουν. Όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, με εμένα στο τιμόνι, έχουμε κίνητρο να δείξουμε ότι αυτό είναι δυνατό και παρά το γεγονός ότι θέλαμε να συνεχίσει ο Λίο, η ζωή συνεχίζεται”.

[sc name=”hpeiros” ][/sc]