«Καθάρισε» χωρίς να φορτσάρει η Αυστρία.

Έπαιξε με τη… φωτιά για κάτι παραπάνω από 70 λεπτά η Αυστρία, ωστόσο στο τέλος δεν κάηκε. Αντιθέτως χάρη στα τέρματα των νεοεισελθώντων Γκρέγκοριτς (78′) και Ανραούτοβιτς (90′) έφτασε στο 3-1 επί της αξιόμαχης Βόρειας Μακεδονίας στην «Αρένα Νατσιονάλα» στο Βουκουρέστι, ξεκινώντας με το δεξί τις υποχρεώσεις της στον τρίτο όμιλο.

Αποτέλεσμα με το οποίο η Αυστρία έγραψε ιστορία, καθώς αυτό είναι το πρώτο της τρίποντο σε τελική φάση Euro ύστερα από έξι προσπάθειες (2 iσοπαλίες, 4 ήττες)!

Η ομάδα του Φράνκο Φόντα ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης, ωστόσο δυσκολεύτηκε αρκετά να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα της αντιπάλου. Από την άλλη, Βόρεια Μακεδονία στην παρθενική συμμετοχή της σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος παρουσίασε καλό πρόσωπο, βάζοντας δύσκολα στους Αυστριακούς.

Επιπλέον, ιστορία έγραψε ο Πάντεφ με το γκολ που σημείωσε στο 28′ και ισοφάρισε προσωρινά το τέρμα του Λάινερ στο 18′, καθώς σε ηλικία 37 ετών και 231 ημερών έγινε ο δεύτερος γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του θεσμού.

Νωθρό το ξεκίνημα του αγώνα με τα πρώτα λεπτά να έχουν αναγνωριστικό χαρακτήρα στον βρεγμένο αγωνιστικό χώρο της «Αρένα Νατσιονάλα». Η Αυστρία ήταν εκείνη που είχε τον έλεγχο του ρυθμού, με τη Βόρεια Μακεδονία πάντως να είναι καλά οργανωμένη, έχοντας κλείσει καλά όλους τους δρόμους προς την εστία του Ντιμιτριέφσκι.

Από το δέκατο λεπτό, η ομάδα του Φράνκο Φόντα ανέβασε στροφές, απειλώντας αρχικά στο 14′ με αδύναμη κεφαλιά του Λάινερ και ένα λεπτό αργότερα με μακρινό σουτ του Κάλαϊτζιτς που βρήκε σε σώματα.

Η πίεση αυτή απέδωσε καρπούς στο 18′, όταν μετά από ωραία σέντρα του Σάμπιτσερ από τα αριστερά, ο Λάιμερ κινήθηκε στην πλάτη της άμυνας και με εντυπωσιακό εναέριο πλασέ από αρκετά πλάγια θέση έκανε το 1-0. Μάλιστα, ο 24χρονος άσος αφιέρωσε το γκολ του στον Κρίστιαν Έρικσεν και στην περιπέτεια που περνάει με την υγεία του.

Εξέλιξη που ανέβασε την ψυχολογία των αυστριακών, οι οποίοι πίεσαν και για δεύτερο γκολ. Μάλιστα στο 22′ έφτασαν μια… ανάσα από το 2-0 με την προβολή του Κάλαϊτζιτς να βγάζει δύσκολα ο Ντιμιτριέφσκι.

Και εκεί που όλα έδειχναν… Αυστρία, στο 28′ ήρθε η ισοφάριση για τη Βόρεια Μακεδονία, στην πρώτη ουσιαστικά φάση της στο ματς. Συγκεκριμένα, ο Αλιόσκι έκανε τη σέντρα από τα δεξιά, με τους Χιντερέγκερ και Μπαχμαν να μπερδεύονται και τον κίπερ της Αυστρίας να χάνει την μπάλα μέσα από τα χέρια του. Εκεί ήταν ο Πάντεφ για να πει «ευχαριστώ» και σε άδεια εστία να κάνει το 1-1!

Από εκείνο το σημείο και μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, ο ρυθμός έπεσε αισθητά, με τους τυπικά γηπεδούχους να δείχνουν αρκετά επηρεασμένοι από την ισοφάριση, σε αντίθεση με τους Βορειομακεδόνες οι οποίοι ξεθάρρεψαν και κέρδισαν μέτρα στο γήπεδο.

Καλύτερος ο ρυθμός στο δεύτερο ημίχρονο, με τις δύο ομάδες να κυνηγούν το γκολ που θα τις έβαζε σε θέση οδηγού. Παρ’ όλα αυτά, οι φάσεις δεν έρχονταν, με τις μάχες στον χώρο της μεσαίας γραμμής, αλλά και κάποια νεύρα μεταξύ των παικτών να υπερισχύουν. Η πρώτη καλή στιγμή ήρθε στο 63ο λεπτό, με τη Βόρεια Μακεδονία να χάνει διπλή ευκαιρία για την ανατροπή, αρχικά με το τετ-α-τετ του Νικόλοφ που έβγαλε δύσκολα ο Μπάχμαν και στη συνέχεια με το άστοχο πλασέ του Πάντεφ.

Ένα λεπτό αργότερα ήρθε η απάντηση της Αυστρίας, με τον νεοεισελθών Αρναούτοβιτς να πιάνει μια γυριστή κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι και τον Ντιμιτριέφσκι να… απογειώνεται στο δεύτερο για να διώξει εντυπωσιακά.

Στο 78′, ήρθε η λύση για την Αυστρία, που αδυνατούσε να σπάσει την κλειστή άμυνα των αντιπάλων, καθώς μετά από σέντρα του Αλάμπα από τα αριστερά, ο Γκρέγκοριτς πετάχτηκε στην καρδιά της μικρής περιοχής και με προβολή έκανε το 2-1!

Με τη συμπλήρωση των 90′, ο Αρναούτοβιτς έβαλε το… κερασάκι στην τούρτα ανεβάζοντας τον δείκτη του σκορ στο 3-1, αδειάζοντας με ωραία κίνηση τον κίπερ της Βόρειας Μακεδονίας σε τετ-α-τετ, αποτέλεσμα που έμεινε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα της λήξης.

MVP: Ο Μάρκο Αρναούτοβιτς πέρασε στον αγωνιστικό χώρο στο 58ο λεπτό, αλλάζοντας άρδην την εικόνα της Αυστρίας. Πέρα από το γκολ που πέτυχε, ήταν μέσα σε ακόμα δύο φάσεις, ενώ βοήθησε σημαντικά και στην ανάπτυξη της ομάδας του.

Σφυρίχτρα: Εύκολο βράδυ είχε ο Αντρέας Έκμπεργκ, καθώς το ματς δεν είχε ιδιαίτερα δύσκολες φάσεις. Μάλιστα, όταν πήγε να ξεφύγει λίγο το ματς με τα νεύρα, έβγαλε δύο κίτρινες… μαζεύοντας την κατάσταση.

Αυστρία (4-4-1-1): Μπάχμαν, Λάινερ, Ντράγκοβιτς (46′ Λάινχαρτ), Χιντερέγκερ, Ούλμερ, Μπαουμγκάρντνερ (58′ Γκρέγκοριτς), Λάιμερ (90′ Μπαουμγκαρτλινγκερ), Σλάγκερ (90′ Ιλσάνκερ), Αλάμπα, Ζάμπιτσερ, Κάλαϊτζιτς (58′ Αρναούτοβιτς).

Βόρεια Μακεδονία (5-3-2): Ντιμιτριέφσκι, Νικολόφ (63′ Μπεϊτουλάι), Ριστόφσκι, Βελκόφσκι, Μούσλιου (86′ Ριστόφσκι), Αλιόσκι, Μπάρντι (82′ Τρικόφσκι), Αντέμι, Ελμάς, Πάντεφ, Τραϊκόφσκι.