Η Κοίμηση Της Υπεραγίας Θεοτόκου-Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γεροντίου.(BINTEO-ΦΩΤΟ)

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος η Θεομητορική εορτή της Χριστιανοσύνης, «το Πάσχα του καλοκαιριού» η Κοίμηση Της Υπεραγίας Θεοτόκου. Επίκεντρο όπως κάθε χρόνο ο εορτάζων Καθεδρικός Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Πειραιά, όπου έλαβαν χώρα λατρευτικές εκδηλώσεις προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Γεροντίου και τη συμμετοχή των ευλαβών προσκυνητών.

 


Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, ενώ στο σύνθρονο παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσόστομος που κάθε χρόνο τιμά την Κοίμηση της Θεομήτορος και λαμπρύνει την τελετή με την παρουσία του.

Το παρών έδωσαν ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων τής ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΛΥΣΗΣ Νικόλαος Σούτας, ο βουλευτής της ΝΔ στήν Β’Πειραιά Δημήτρης Μαρκόπουλος, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος

Οι Ιερείς της Εκκλησίας μας τίμησαν και πλαισίωσαν την Ιερά Πανήγυρη, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Εσπερινού, οι ευλαβείς προσκυνητές συνέρρεαν για να ανάψουν το κερί της ευλαβείας τους, να πραγματοποιήσουν το τάμα τους και να ασπασθούν τόσο το Θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας μας, όσο και το Πάνσεπτο Σώμα της Θεομήτορος, το οποίο είναι αντίγραφο της Γεθσημανής, αλλά περισσότερο απ’ όλα να παρακαλέσουν την Πρέσβειρα του ουρανού να απαλλάξει τον κόσμο απ’ αυτή τη δοκιμασία που μας έχει επισκεφτεί τα δύο τελευταία χρόνια.

 


Κατά την Λιτή εξήλθε το Ιερό Εικόνισμα Της Θεομήτορος υποβασταζόμενο από νέους ενδεδυμένους με παραδοσιακές φορεσιές, σχηματίστηκε πομπή υπό των κληρικών που προπορευόταν του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, που έφερε εις τα χείρας του το Θεομητορικό Σώμα και τοποθέτησε σε ευπρεπισμένο ανάκλιντρο στον αύλιο χώρο.

Ακολούθησε η Αρτοκλασία και εψάλησαν τα απόστιχα και εν συνεχεία τα Εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου.

.

Τους πανέμορφους ύμνους, απέδωσε με Βυζαντινή λαμπρότητα, η χορωδία του Καθεδρικού μας Ναού, υπό τη διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου καθηγητού κ. Αθανασίου Ιωαννίδη.

Στον πανηγυρικό λόγο της ημέρας τον οποίο εκφώνησε ο Σεπτός Μητροπολίτης μας κ. Γερόντιος αναφέρθηκε στην Κοίμηση και Μετάσταση η της Υπεραγίας Θεοτόκου, τονίζοντας ότι Κοίμηση Της δεν φέρνει θλίψη στην ψυχή των ανθρώπων, αλλά γίνεται η αιτία της πραγματικής χαράς, γίνεται η Κλίμαξ που ενώνει τον ουρανό με την γη, το σημείο της φθοράς γίνεται σημείο εκκινήσεως του ανθρώπου για μια αγιασμένη ζωή που οδηγεί στην Βασιλεία των Ουρανών.

Η ιστορία μας μα έχει διδάξει ότι δεν είμαστε μόνοι, έχουμε ισχυρή και φοβερά προστασία, την αγαπημένη και λατρευτή μας Παναγία που ποτέ δεν μα εγκατέλειψε, αλλά αλλάξαμε εμείς, σκληρήναμε, μας απορρόφησαν οι σειρήνες της εποχής και την αφήσαμε πίσω μα εκείνη σαν στοργική Μητέρα περιμένει πάλι να επιστρέψουμε και να μας βάλει στην αγκαλιά Της.

Είναι δεδομένο ότι οι δοκιμασίες των τελευταίων δύο χρόνων έχουν διχάσει την ανθρωπότητα και ειδικά τους ανθρώπους της εκκλησίας διότι ο υπέρμετρος εγωισμός «τα ξέρω όλα και είμαι ειδικός στα πάντα» δυσχεραίνει το έργο της εκκλησίας και ειδικά την διαχείριση της τρέχουσας κατάστασης, τονίζοντας: ας οπλιστούμε με πίστη, με αγάπη στον πλησίον μας και ας αφήσουμε Εκείνη να δώσει τέλος σε αυτήν τη δοκιμασία.

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε την ειδική ευχή της Ιεράς Συνόδου επί τη παρούση θλίψη και δοκιμασία του κορωνοϊού.

Τέλος ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσόστομο όπου επί είκοσι δύο συναπτά έτη είναι παρών την λαμπρή αυτή ημέρα, του κληρικούς των Μητροπόλεως Πειραιώς και Αττικής και Βοιωτίας τους Ιεροψάλτες, τους συντελεστές της εορτής και τους ευλαβείς προσκυνητές που κάθε χρόνο δίδουν το παρών.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία Προεξάρχοντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, κ. Γεροντίου με συλλειτουργούς τον εφημέριο του Ιερού Ναού π. Γεώργιο και τον π. Λουκά και τον Διάκονο π. Χρυσόστομο.

Πλήθος κόσμου προσήλθε να τιμήσει την Μητέρα του Ουρανού και της Γης και να μεταλάβει των Αχράντων Μυστηρίων.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις Δωρεές της Υπεραγίας Θεοτόκου και την Παρουσία Της στη ζωή μας, μεταξύ άλλων τόνισε την αδικαιολόγητη συμπεριφορά όλων εκείνων που προσπαθούν να υποβιβάσουν τις δοκιμασίες που διανύουμε εκφέροντας την αλαζονική τος γνώμη και γίνονται αιτία πολλών κακών, τονίζοντας ότι η εκκλησία έχει νόμους, έχει τους Πατέρες που συγκρότησαν τις οικουμενικές Συνόδους και εκείνοι μας καθοδηγούν και σε αυτές τις δύσκολες που διανύουμε.

Το εσπέρας τελέστηκε Μεθεόρτιος Εσπερινός.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ