Η Γαλλία επικράτησε 1-0 της Γερμανίας στην πρεμιέρα τους στο Euro.

Μια νίκη που φτιάχνει αρκετά τους Γάλλους, αφού μπαίνουν για τα καλά στη μάχη της πρόκρισης μιας και έχουν τρεις βαθμούς όπως και η Πορτογαλία (μετά το 3-0 επί της Ουγγαρίας) και αφήνουν πίσω τους τους Γερμανούς που βρίσκονται εξ αρχής στα… σχοινιά και πιθανότατα ψάχνουν το 2/2 στη συνέχεια για να μην μπλέξουν σε σενάρια περί… καλύτερων τρίτων!

Μάλιστα, οι Γάλλοι την άλλη αγωνιστική έχουν να αντιμετωπίσουν την Ουγγαρία και με νίκη θα πάρουν στα χέρια τους το εισιτήριο για την επόμενη φάση, ενώ οι Γερμανοί θα δώσουν ματς ζωής ή θανάτου με τους Πορτογάλους.

Ήταν εμφανέστατο πως οι Γάλλοι έδωσαν χώρο και την κατοχή στους Γερμανούς στο ξεκίνημα, θέλοντας να χτυπήσουν στην κόντρα με την ταχύτατη μεσοεπιθετική τους γραμμή. Όσο περνούσε η ώρα οι «τρικολόρ» άρχισαν να ανεβαίνουν στο γήπεδο και να δημιουργούν, με τον Πογκμπά να μην βρίσκει εστία με κοντινή κεφαλιά στο 16′, ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Νόιερ έδιωξε σε κόρνερ το σουτ του Εμπαπέ.

Οι Γάλλοι είχαν αρχίσει να βρίσκονται στο γήπεδο, άλλαζαν καλά την μπάλα και στο 20ο λεπτό βρήκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα όταν ο Πογκμπά έκανε τρομερή αλλαγή παιχνιδιού και ο Ερναντές το γύρισμα προς τον αμαρκάριστο Εμπαπέ, με τον Χούμελς να στέλνει άθελά του την μπάλα στα δίχτυα της εστίας της ομάδας του. Το γκολ αυτό άλλαξε το ρου του αγώνα, με την Γερμανία να παίρνει εκ νέου τα ηνία, αλλά να τα χαλάει όλα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Το σκηνικό έμοιαζε αρκετά με αυτό στο ξεκίνημα του αγώνα, με μια ανούσια και φλύαρη κατοχή των «πάντσερ» που οδήγησε σε μόλις μια καλή φάση στο 37′ όταν ο Γκιντογκάν δεν εκμεταλλεύτηκε το γύρισμα του Γκνάμπρι για να στείλει άουτ την μπάλα με… άτσαλο τελείωμα.

Μια από τα ίδια στο δεύτερο μέρος, με την Γαλλία να απειλεί πρώτη, αγγίζοντας το 2-0 όταν ο Ραμπιό δεν πάσαρε στον Γκριζμάν και σούταρε, με το δοκάρι να του στερεί το γκολ. Αυτή η φάση ξύπνησε τη Γερμανία, που πήραν τον ολοκληρωτικό έλεγχο και άρχισαν να πιέζουν ασφυκτικά τους αντιπάλους τους, ψάχνοντας με κάθε τρόπο το γκολ. Στα… καπάκια, λοιπόν, ο Γκόζενς σέρβιρε στον Γκνάμπρι αλλά το τελείωμα του τελευταίου δεν βρήκε για λίγο εστία, με τους Γερμανούς να γυρίζουν την μπάλα γύρω από την περιοχή των Γάλλων αλλά να μην έχουν καθαρό μυαλό στην τελική πάσα.

Η Γαλλία έπαιζε ξανά στο χώρο και έτσι βρήκε δεύτερο γκολ με τον Εμπαπέ να κάνει υπέροχη κίνηση και άψογο τελείωμα, εκεί που δεν μπορούσε να φτάσει την μπάλα ο Νόιερ. Για καλή τύχη της Γερμανίας το γκολ δεν μέτρησε για οφσάιντ με το 1-0 να παραμένει στο 66′. Ο Λεβ έβαλε Βέρνερ και Σανέ, τόνωσε επιθετικά τα «πάντσερ» αλλά… τίποτα!

Οι Γερμανοί είχαν τον έλεγχο, πίεζαν αλλά απέναντι στην καλά οχυρωμένη Γαλλία δεν μπορούσαν να απειλήσουν. Σε ένα… deja vu με το 66ο λεπτό δε, οι «τρικολόρ» βρήκαν ξανά γκολ με τον Εμπαπέ να φεύγει στην κόντρα και να σπάει στον Μπενζεμά που σε κενή εστία σκόραρε στην επιστροφή του στην εθνική. Όπως και προηγουμένως, όμως, το τέρμα δεν μέτρησε καθώς ο Εμπαπέ ήταν ένα βήμα μπροστά ξανά με το εύθραυστο 1-0 να παραμένει. Ωστόσο, δεν άλλαξε μέχρι το φινάλε παρότι η Γαλλία διαφοροποίησε το στιλ της, έπαιξε αμυντικά και θέλησε απλώς να προστατεύσει το προβάδισμά της κόντρα στους Γερμανούς που μάλλον πληρώνουν το γεγονός ότι δεν έχουν ένα κλασικό φορ…

MVP: Ο Αντριέν Ραμπιό έκανε τρομερό παιχνίδι! Μιλάμε για τον εγκέφαλο της Γαλλίας στον άξονα που συμπληρώνει αρμονικά τους Πογκμπά, Καντέ οι οποίοι ήταν εξίσου τρομεροί. Πολλά τρεξίματα, έκλεινε χώρους και μοίραζε σωστά την μπάλα, έχοντας σημαντική συμβολή στη νίκη των τρικολόρ.

Ο διαιτητής: Ο Κάρλος ντελ Θέρο Γκράντε ήταν εξαιρετικός και η διαιτησία του άψογη. Άφηνε το ματς να εξελιχθεί ακόμη και σε φάουλ, δεν έκανε χρήση των καρτών του και πέρασε απαρατήρητος.

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Γιορίς, Παβάρ, Κιμπεμπέ, Βαράν, Ερναντές, Καντέ, Ραμπιό (95′ Ντεμπελέ), Πογκμπά, Γκριεζμάν, Μπαπέ, Μπενζεμά (89′ Τολισό)

Γερμανία (Γιόακιμ Λεβ): Νόιερ, Χούμελς, Ρούντιγκερ, Γκίντερ (87′ Τσαν), Κίμιχ, Γκόσενς (89′ Φόλαντ), Γκουντογκάν, Κρόος, Μίλερ, Χάβερτς (74′ Σανέ), Γκνάμπρι (74′ Βέρνερ).