Η άμυνα του Ολυμπιακού δίνει το 45ο πρωτάθλημα

 

Ο Σεμέδο της Τούμπας, η αποκάλυψη του Μπα, ο πυραυλοκίνητος Τσιμίκας που τους πετσόκοψε στην Τούμπα, ο Σα, που τρώει γκολ μόνο με αίτηση, και ο Ομάρ δένουν μια άμυνα που πάει να σπάσει το ρεκόρ της άμυνας του Ολυμπιακού του 1974 με Κελεσίδη, Γκλέζο, Σιώκο, Αγγελή, Γκαϊτατζή.

Ο Τσιμίκας οργιάζει σε κάθε ματς του Ολυμπιακού, χθες όμως το παράκανε πετσόκοψε και την Τούμπα στα δύο, κατέβηκε από αριστερά σαν τρένο πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του έφθασε κοντά στον Πασχαλάκη και πήγε να τελειώσει την φάση μόνος του, απέκρουσε ο Πασχαλάκης, η μπάλα φτάνει στον Ρατζέλοβιτς που την γυρίζει προς τα δίχτυα κοντράρει στον Γιαννούλη και η μπάλα γκολ, ένα γκολ ένα πρωτάθλημα.

Νοεμβρίου έχει να φάει γκολ ο Ολυμπιακός μακριά από το Καραϊσκάκη! Από τον αγώνα του μέσα στο Λονδίνο με την Τότεναμ, που εκείνη την βραδιά είχε επιθετική τετράδα Χάρι Κέϊν, Σον, Λούκας Μόουρα και Ντέλε Άλι…

• Πέρασαν τρεις ολόκληροι μήνες κι ο Ολυμπιακός κρατάει πίσω το μηδέν παίζοντας εκτός έδρας! Δίνοντας οκτώ αγώνες πρωταθλήματος (με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΟΦΗ, Αστέρα, Ατρόμητο, Λαμία, Βόλο, Παναιτωλικό) και δύο Κυπέλλου (με Λαμία πάλι και Καλαμάτα). Δέκα αγώνες σημαίνει 950 λεπτά χωρίς γκολ, βάζοντας το 90λεπτο και ένα μέσο όρο πεντάλεπτο καθυστερήσεων.

• Η επιτυχία του Ολυμπιακού στο αμυντικό κομμάτι είναι τεράστια. Και μακάρι να συνεχιστεί και την Πέμπτη στο Λονδίνο. Οκ, το καταλαβαίνουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι. Άλλο πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδας κι άλλο Άρσεναλ με Ομπαμεγιάνγκ, Λακαζέτ, Οζίλ, Πέπε-για όποιους δεν το έχουν προσέξει, ο Ομπαμεγιάνγκ είναι αυτή την στιγμή πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ με 17 γκολ…

• Από την άλλη, νομίζω ότι δίνει μία ψυχολογία στον Ολυμπιακό αυτό το μηδέν παθητικό εδώ και τρεις ολόκληρους μήνες, μετά από εκείνο το 2-4 από την Τότεναμ, στο οποίο οι «ερυθρόλευκοι» κρατούσαν το 2-0 έως το τελευταίο λεπτό του α΄ ημιχρόνου και το απίστευτο λάθος του Μεριά.

• Ο Σα είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί χθες να μην χρειάστηκε να επέμβει, αλλά στο ακυρωθέν γκολ του ΠΑΟΚ είχε διπλή πολύ δύσκολη επέμβαση, πρώτα στο λάθος διώξιμο του Μπουχαλάκη και μετά στο τετ α τετ με τον Σβιντέρσκι.

• Ο Ομάρ ξέρει και κρατάει καλά τη θέση του. Στην Τούμπα είχε καλές άμυνες, με την μπάλα χάμω αλλά και ψηλά, ενώ κάποιες φορές που βγήκε καλά μπροστά αν έκανε λίγο καλύτερες επιλογές α μπορούσαν να βγουν φάσεις (κι) από την πλευρά του.

• Ο Τσιμίκας έχει εξελιχθεί φέτος σε τεράστια δύναμη! Χθες έκοψε σχεδόν τα πάντα από την πλευρά του! Και επιθετικά ήταν ο πιο επικίνδυνος παίκτης του αγώνα!

• Ο Σεμέδο όταν παίζει σοβαρά και συγκεντρωμένα, όπως στην Θεσσαλονίκη, είναι κεντρικός αμυντικός για μεγάλα πράγματα. Στον αέρα καθάρισε τα πάντα, το τάκλιν πάνω στο σουτ του Μίσιτς ήταν εκπληκτικό και προπάντων σωτήριο, βγήκε πρώτος στην μπάλα, περιόρισε τα φάουλ και δεν πήρε κάρτα, είχε καλές επεμβάσεις και ένα διώξιμο που έκανε με…τακουνάκι όχι μόνο ήταν φοβερό, αλλά από αυτό έβγαλε κι αντεπίθεση ο Ολυμπιακός, τρεις με τρεις. Ο Σεμέδο του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ θα είναι τεράστια απώλεια στο Λονδίνο. Ο Σισέ, πάντως, αν δει το παιχνίδι σαν ευκαιρία καριέρας, που μπορεί να είναι, και αποφύγει τις επιπολαιότητες, μπορεί να δώσει καλές λύσεις.

• Ο Μπα είναι αποκάλυψη από τις λίγες! Τρεις από τις πολλές επεμβάσεις του χθες ήταν καθοριστικές, ακόμη κι όταν χρειάστηκε να βγει πλάγια. Βοήθησε απολύτως στην κυριαρχία του Ολυμπιακού στον αέρα, έχει μάθει να βγάζει 30άρες πάσες στον Ομάρ, έχει τσαγανό (είδατε πώς πέταξε τον πολύ γερό Άκπομ στην γραμμή του πλαγίου, εκεί που πήρε κίτρινη) κι αυτό που του λείπει ακόμη είναι να κόψει πια εντελώς κάποια λάθη που μέσα στην περιοχή στοιχίζουν. Ένα τσαφ προς το τέλος του αγώνα, θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ επώδυνο. Λίγο μεγαλύτερη συγκέντρωση ακόμη και ο σύλλογος θα έχει βρει μεγάλο λαβράκι.

• Βεβαίως, μεγάλο ρόλο στην αμυντική κάλυψη της ομάδας παίζει κι ότι ο Ολυμπιακός συχνά αγωνίζεται με τριάδα χαφ κι ότι βοηθάει στα μαρκαρίσματα ο ένας εξτρέμ (βλέπε Μασούρας η, χθες Ραντζέλοβιτς).

• Ο Γκιγιέρμε χθες μπορεί να μην έβγαλε κάποια από τις καλές πάσες που χαρακτηρίζουν το παιχνίδι του, αλλά αμυντικά έκανε πάρα πολλή δουλειά-ήταν ξεκάθαρα ο καλύτερος παίκτης της ομάδας από τα χαφ και πάνω. Με εξαίρεση μία στιγμή στην αρχή του ματς που του έκλεψαν την μπάλα και μετά πρόλαβε να διώξει αλλά πάνω στον Πέλκα, ήταν ένας αμυντικός μέσος με τα όλα του. Κάλυπτε τους συμπαίκτες του, έκλεβε, έδιωχνε, είχε καλές επιστροφές, τάκλιν, κεφαλιές ψαράκι δίκην τρίτου στόπερ. Κι αν πρόσεχε λίγο σε εκείνη τη βολίδα, όταν του έστρωσε την μπάλα ο Ραντζέλοβιτς, θα μπορούσε να κάνει γκολ, γιατί τα έχει αυτά τα σουτ.

• Καλός ήταν κι ο Καμαρά, γιατί ξεκινούσε την πίεση από ψηλά, μαζί με τον Ελ Αραμπί κι έτσι δεν διευκόλυνε το παιχνίδι του ΠΑΟΚ από πίσω. Ανασταλτικά βοήθησε, σε ένα βαθμό κι επιθετικά, π.χ. με μία πάσα που ξεκίνησε ευκαιρία. Όμως, εκεί που έκλεψε την μπάλα έξω από την περιοχή του Πασχαλάκη, δεν έπρεπε να σουτάρει από τα 25 μέτρα και δη να κάνει πλασεδάκι. Δεν μπαίνει έτσι γκολ. Έπρεπε να παίξει με τον Ραντζέλοβιτς η, να προχωρήσει περισσότερο. Κι οφείλει να βελτιωθεί σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού, γιατί έτσι όπως τον βάζει ο Μαρτίνς, ουσιαστικά πίσω από τον φορ, του παρουσιάζονται ευκαιρίες.

• Η κριτική στον χθεσινό Μπουχαλάκη είναι…δύσκολη! Πώς τα κατάφερε, από τη μία να έχει τόσες καλές πάσες σε ξεκινήματα επιθέσεων και σε καλές στιγμές, αλλά και τόσες επεμβάσεις σε κρίσιμες φάσεις πίσω (βλέπε σουτ Πέλκα και Μαουρίτσιο) κι από την άλλη να δίνει τόσο εύκολα φάουλ κοντά στην περιοχή του Σα, αλλά και να διώχνει τόσο άτσαλα την μπάλα προς την εστία του Σα, στη φάση του ακυρωθέντος γκολ του ΠΑΟΚ. Είναι κρίμα να κάνει τέτοια αυτογκόλ στην απόδοση του. Στο Λονδίνο τέτοια λάθη θα πληρωθούν άσχημα…

• Η συγκεκριμένη φάση μάλιστα είναι και το μοναδικό στημένο στο οποίο δεν ανταποκρίθηκε ο Ολυμπιακός, που συνήθως έβγαζε θέματα σε αυτό το κομμάτι. Ο δε ΠΑΟΚ κέρδισε 12 κόρνερ κι άλλα πέντε φάουλ γύρω από την περιοχή του Σα, συν τα τρία απευθείας φάουλ των Βιεϊρίνια (δύο) και Μίσιτς (ένα). Οι «ερυθρόλευκοι» ανταποκρίθηκαν σχεδόν άριστα, αφού ακόμη κι όταν πήρε δύο κεφαλιές ο βαρέλα και μία ο Ίνγκασον, ήταν υπό μεγάλη πίεση και ακίνδυνες για τον Σα.

• Βοήθησε στις στατικές φάσεις με το κεφάλι κι ο Ομάρ, ενώ ήταν έξυπνη ιδέα του Μαρτίνς να περάσει στα 25 τελευταία λεπτά τον υψηλόσωμο Χασάν, που κι αυτός καθάρισε στον αέρα όταν χρειάστηκε. Γενικά αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ότι άμα αποφύγει ο Ολυμπιακός τα προβλήματα στα κόρνερ και τα φάουλ, δεν είναι εύκολο να του κάνουν γκολ, ειδικά στην Ελλάδα. Κι όσο κρατάς το μηδέν, ένα γκολ θα το βάλεις που λέει κι ο…Καρέρα!

[sc name=”bitros” ]