Γιώργος Ιωακειμίδης: Η πόλη μας τιμά την 106η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.(ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο, 24 Απριλίου συμπληρώνονται 106 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Είναι η ημέρα που η οθωμανική αυτοκρατορία ξεκίνησε τις φρικαλεότητες σε βάρος των Αρμενίων με φυλακίσεις, απελάσεις και δολοφονίες με τελικό αριθμό θυμάτων περίπου 1.500.000 κάθε ηλικίας.

Τη μνήμη αυτών των ανθρώπων τιμούμε σήμερα όπως και όλος ο ελεύθερος κόσμος του πλανήτη για εμάς, όμως στο Δήμο μας, αυτή η ημέρα έχει ένα επιπρόσθετο, ξεχωριστό νόημα κι αυτό θέλω να αναδείξω για μια ακόμη φορά.

Από το 1922 που γεννιέται η προσφυγική Κοκκινιά, οι Αρμένιοι, είναι μετά τους Μικρασιάτες Έλληνες, η δεύτερη σε μέγεθος κοινότητα της πόλης μας. Με μεγάλη δράση, συμμετοχή, ξεχωριστή κουλτούρα και δυναμισμό, αναδείχθηκαν σε σημαντικό κοινωνικό παράγοντα για την ανάκαμψη της πόλης και την πρόοδο της στις δύσκολες συνθήκες στα χρόνια που από τότε ακολούθησαν.

Είχαμε την ευκαιρία, πέρυσι, τέτοιες ημέρες, να τιμήσουμε τους Αρμένιους φωτογράφους της Νίκαιας οι οποίοι μέσα από τον φωτογραφικό φακό τους κατάφεραν με εκφραστικό τρόπο να αναπαραστήσουν την κοινωνική ζωή του παρελθόντος, ιχνηλατώντας ανάμεσα στη Μνήμη και την Ιστορία.

Αυτές τις εικόνες μπόρεσαν να δουν στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης μας εκατοντάδες συμπολίτες μας, εικόνες που μπόρεσαν να αποτυπώσουν μοναδικές ιστορικές στιγμές από την πορεία της πόλης, την καθημερινότητα των ανθρώπων και τις δυσκολίες των καιρών.

Το βίντεο που ακολουθεί αναφέρεται σ΄αυτή την έκθεση και με αφορμή την 106η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων προβάλλεται για πρώτη φορά ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη τους.