Γιάννης Τζώρτζης | NATURA TRANSITA | Ατομική Έκθεση περιβαλλοντικής φωτογραφίας

a.antonopoulou.art, Αριστοφάνους 20, Ψυρρή

01.10.2021 – 16.10.2021

Τρίτη 21/09/2021 -Σάββατο 16/10/2021 | Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 14:00 – 20:00 & Σάββατο 12:00 – 16:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Facebook

WebLink

Δεν είμαστε ιδιοκτήτες του κόσμου, είμαστε μέρος του

[αρχαίο ρητό των Αβορίγινων της Αυστραλίας]

NATURA TRANSITA, ή αλλιώς η ΦΥΣΗ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ. Χρειάστηκε μία πανδημία για να διαπιστώσουμε πως αδυνατούμε να ανασχέσουμε την αέναη ροή που διαμορφώνει το πλαίσιο της ύπαρξής μας. Η αλαζονική ψευδαίσθηση μιας βολικής “σταθερότητας” που είχαμε συνδέσει με την υποτιθέμενη “υπεροχή” του είδους μας, κατέρρευσε με πάταγο. Είμαστε μέρος της Φύσης που βρίσκεται σε διαρκή μετάβαση. Όπως έγραψε ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, «ποτέ ο κόσμος δεν ένοιωσε ίσως πως διαθέτει τόσο αξεδιάλυτα κοινή μοίρα όσο σ’ αυτό το κράτημα διαρκείας της ανάσας που διαπέρασε οριζόντια την ανθρωπότητα». Και ποτέ η περιβαλλοντική φωτογραφία δεν αξιοποιήθηκε με μεγαλύτερη ευαισθησία και με πιο αδιάσειστη τεκμηρίωση για να αποδώσει ακριβώς αυτό.

Η έκθεση του Γιάννη Τζώρτζη πέρα από την ατέρμονη βιωματική περιπλάνησή του στον ωκεανό της ατομικής ευθύνης και της αυθεντικής καλλιτεχνικής έκφρασης, αποτελεί ένα αγωνιώδες κάλεσμα συλλογικής συνειδητοποίησης του πόσο πολύ εξαρτόμαστε (ακόμη) τόσο εμείς, όσο και οι επόμενες γενεές από τις επιλογές μας. Η Φύση ούτως ή άλλως θα συνεχίσει τη μετάβαση και χωρίς εμάς.

Ο Γιάννης Τζώρτζης είναι Μέλος της Royal Photographic Society of Great Britain (RPS) και έχει ταξιδέψει στον κόσμο με την οργάνωση Green Project υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, για την αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης μέσω της περιβαλλοντικής φωτογραφίας. Έχει συμμετάσχει σε 5 πράσινα φωτογραφικά οδοιπορικά σε 5 ηπείρους (Ασία, Αφρική, Ευρώπη, Νότια Αμερική και Αυστραλία), και σε 2 θαλάσσιους περίπλους (Ιόνιο), διανύοντας συνολικά 92.760 χλμ. και 1329 ναυτικά μίλια, σε 52 χώρες, με 2 υβριδικά οχήματα, 1 αυτοκίνητο υποστήριξης, 2 αυτοκίνητα χαμηλού κυβισμού, 1 αυτοκίνητο με αέριο, 2 αυτοκινούμενα οχήματα με φωτοβολταϊκά πάνελς, 1 ιστιοπλοϊκό και διάφορα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το έργο του έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως “Best Practice in the Annual Report of National Commissions for UNESCO of 2014”, ενώ έχει αποσπάσει το “First Prize in Arts” στο “Public Book Awards 2015”, το “Πρώτο Βραβείο” του “International Photo Competition 2014” του Energy Community της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιέννη, Αυστρία, το “Μεγάλο Βραβείο Διεθνούς Συμμετοχής” του “Festival de l’ Image Environnementale 2010” στο Παρίσι, Γαλλία καθώς επίσης και το “Third Award for the Clean Development Mechanism” στο “United Nations Framework Convention on Climate Change 2010” στο Κανκούν, Μεξικό. Το 2018, το ντοκιμαντέρ σε παραγωγή της Green Project “SUDAMERICA” διακρίθηκε στο “4ο Αφιέρωμα στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ της Αθήνας”, που συνδιοργανώθηκε από την “Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ” και το “Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης”, ενώ το 2019 κέρδισε το ειδικό βραβείο “El Rey: Espíritu de España” στο “Barcelona International Film Festival”.