«Συνάντηση εργασίας για τη α’ φάση του προγράμματος ελέγχου ποιότητας θαλασσίων υδάτων από το Πέραμα ως το Φάληρο»

blank - «Συνάντηση εργασίας για τη α’ φάση του προγράμματος ελέγχου ποιότητας θαλασσίων υδάτων από το Πέραμα ως το Φάληρο»

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στη Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά για τη πορεία του προγράμματος ελέγχου της ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων από το Πέραμα έως το Φάληρο, που υλοποιεί το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.

Το καινοτόμο πρόγραμμα, στο οποίο χρησιμοποιούνται όλα τα σύγχρονα ερευνητικά εργαλεία, άρχισε από τον περασμένο Μάιο και στην διάρκεια της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης ενημερώθηκε από τους επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ για την πρώτη φάση του έργου.

Στη διάρκεια αυτής της φάσης γίνεται αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης του υδάτινου συστήματος από τις εκβολές του Κηφισού ποταμού μέχρι τον κόλπο της Ελευσίνας, με χρήση στοιχείων από προηγούμενες μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ και νέες μετρήσεις με τηλεσκόπηση (μέσω δορυφόρου) σε βάθος 10 και 30 μέτρων.

Στις επόμενες φάσεις του προγράμματος θα συνεχιστούν οι μετρήσεις με τηλεσκόπηση και θα γίνουν πρωτογενείς μετρήσεις σε επιλεγμένα σημεία, με έμφαση στην περιοχή γύρω από την Ψυττάλεια, στις εκβολές του Κηφισού ποταμού κ.α.

Τα δείγματα για τις μετρήσεις θα ληφθούν από το βυθό και το θαλασσινό νερό με δειγματοληψίες από τη στεριά και από το ειδικό ερευνητικό σκάφος του ΕΛΚΕΘΕ.
Το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα, που είναι προϋπολογισμού 58.000€ και θα ολοκληρωθεί σε 13 μήνες από την έναρξή του, θα καταλήξει σε επιστημονικά συμπεράσματα για την ποιότητα των υδάτων στην περιοχή και θα γίνουν προτάσεις για την παραπέρα βελτίωσή τους.

Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί άλλη επιστημονική έρευνα, που γίνεται από το Αστεροσκοπείο Αθηνών, για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή του λιμανιού λόγω των αυξημένων επιβαρύνσεων ενώ δρομολογείται και μια άλλη έρευνα σε συνεργασία με ερευνητικό κέντρο για το πρόβλημα της δυσοσμίας στην περιοχή.

Έτσι, η Αυτοδιοίκηση με την ολοκλήρωση των τριών επιστημονικών ερευνών θα έχει απόλυτα τεκμηριωμένη εικόνα για την κατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή, ώστε να διαμορφωθεί μια ολιστική περιβαλλοντική πολιτική για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της εξαιρετικά επιβαρυμένης περιοχής από συσσωρευμένες οχλούσες χρήσεις

Διαβάστε την συνέχεια εδώ
blank - «Η Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου είναι ένα μέρος πολύ οριακό για την ύπαρξη»

«Η Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου είναι ένα μέρος πολύ οριακό για την ύπαρξη»

blank - Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση Μασούρα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση Μασούρα