Η Ρένα Δούρου μιλάει για «Fake News και Δημοκρατία»

αν δεν επικρατήσει η αλήθεια, θα χάσουμε τη Δημοκρατία
αν δεν επικρατήσει η αλήθεια, θα χάσουμε τη Δημοκρατία

Στη «διπλή υποχώρηση της Δημοκρατίας και της Δημοσιογραφίας», απέδωσε την επέκταση του φαινομένου των fake news, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σε εκδήλωση για τα δέκα χρόνια λειτουργίας της ιστοσελίδας TVXS.

Η κ. Δούρου, αφού τόνισε ότι «το φαινόμενο της παραπληροφόρησης δεν είναι καινούργιο», υπογράμμισε το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη λειτουργία της ενημέρωσης και υπενθύμισε τα όσα είχε πει ο διευθυντής της «El Pais», Αντόνιο Κάνο, φέτος την άνοιξη, για την απειλή των fake news:

Fake News και Δημοκρατία

«Αν δεν υπερασπιστούμε την αλήθεια, αν δεν επικρατήσει η αλήθεια, θα χάσουμε τη Δημοκρατία».
Στην κατεύθυνση αυτή, σημείωσε η κ. Δούρου, βρισκόμαστε μπροστά στον «κίνδυνο της αποχής και από την πολιτική διαδικασία, με την αριστοτελική έννοια, και από την ενημέρωση, και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και, εν τέλει, στην αποχή από τη Δημοκρατία».

Ρένα Δούρου - Η Ρένα Δούρου μιλάει για «Fake News και Δημοκρατία»
Αν δεν επικρατήσει η αλήθεια, θα χάσουμε τη Δημοκρατία

Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη αποκάλυψης, στηλίτευσης και εξοστρακισμού από το δημόσιο λόγο των fake news.

«Κάτι που συνεπάγεται τις περισσότερες φορές σύγκρουση με τους εμπνευστές τους, αυτούς που τα υλοποιούν και τους ιμάντες αναπαραγωγής τους.

Δεν είναι εύκολη δουλειά, ειδικά από τη στιγμή που πολιτικές δυνάμεις επενδύουν ακριβώς σε αυτά για να αποκτήσουν κοινωνικά ερείσματα», παρατήρησε η περιφερειάρχης.

Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση έγινε κατά τη συζήτηση με θέμα «Fake News και Δημοκρατία», η οποία προηγήθηκε της απονομής των «Βραβείων Πινόκιο» που διοργάνωσε το TVXS στις 8 Δεκεμβρίου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο ιδρυτής του TVXS, ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, οι βουλευτές Νίκος Παρασκευόπουλος και Νίκος Φίλης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυγερόπουλος, ενώ το συντονισμό έκανε η δημοσιογράφος Αθηνά Μπέλλου.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ
νέο εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση

Όλες οι αλλαγές στους ΟΤΑ και στο Εκλογικό Σύστημα

Νίκος Μπελαβίλας 12 θεματικές για τον Πειραιά

Νίκος Μπελαβίλας: Ατζέντα 12 θεματικών για τον Πειραιά