Αλεκάκιας Κοζομπόλης: 1949– 1965 μόνο στον Εθνικό Περαιώς

Ήταν 3 Ιουλίου 2014 που ο Αλεκάκιας ( έτσι τον έλεγαν πάντα στα γήπεδα) Κοζομπόλης μου άνοιγε το σπίτι του στη Νίκαια κάπου στη Λεωφόρο Λαοδικείας και Κύπρου για μια συνέντευξη και ήταν αρκετά χαρούμενος διότι όπως και να το κάνουμε είναι ένας γερόλυκος του ποδοσφαίρου λίγο ξεχασμένος πολλά τα χρόνια που έχει αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο το 1965. Δεν μιλάει πολύ ότι τον ρωτήσεις μόνο. Γεννημένος το 1934 στη Νίκαια.  Ξεκινάμε όπως πάντα με την εισαγωγή:

 

Ένα όνομα μια ιστορία. Ο Αλέκος Κοζομπόλης υπηρέτησε πιστά τον Εθνικό Πειραιώς σαν αριστερό μπακ από το 1949 και μετά την αποχώρηση του Μανώλη Κλικόπουλου (πήγε στην ΑΕΚ), το 1959 μέχρι το 1965 ως σέντερ-μπάκ. Ήταν πολύ σκληρό μπάκ και από την πλευρά του δεν πέρναγε ποτέ μπάλα και παίκτης μαζί. Ήταν όμως «καθαρός» παίκτης, αγαπητός και σε αθλητικά πλαίσια αφού στα 16 χρόνια είχε πάρει μόνο 2 κόκκινες κάρτες κι αυτές άδικα όπως μας είπε.

 

Εθνική Ελλάδος όσο κι αν ψάξαμε δεν βρήκαμε καμία συμμετοχή εκείνος λέει ότι είχε μια συμμετοχή,και αυτό είναι το μεγάλο του παράπονο. Όμως στις Εθνικές Νέων και Ενόπλων είχε πάνω από 20 συμμετοχές.

Τον συναντήσαμε στη Νίκαια και μας άνοιξε την καρδιά του για την μεγάλη του αγάπη, τον Εθνικό Πειραιώς.

-κ. Αλέκο Κοζομπόλη το όνομά σας και μόνο για μένα που γνωρίζω όλη την καριέρα σας είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του δεύτερου μεγάλου συλλόγου του Εθνικού Πειραιώς (μετά τον Ολυμπιακό). Θα θέλαμε να μας μιλήσετε και να μάθει ο Πειραιάς τι σημαίνει Αλέκος Κοζομπόλης.

Γεννήθηκα το 1934 στην Δραπετσώνα και πρώτο έπαιξα στον Ήφαιστο Δραπετσώνας από 12 χρ. μέχρι 16 χρ. Παίζαμε στο γήπεδο Λιπασμάτων. Το 1949 με βλέπει ο θείος μου παράγων του Εθνικού Πετροπουλάκος και με πηγαίνει στον Εθνικό για προπόνηση. Αμέσως με έβαλαν να υπογράψω δελτίο. Προπονητής ήταν ο Γιάννης Χέλμης, εγώ στην ομάδα μου έπαιζα έξω αριστερά

Έτσι καθιερώθηκα αριστερό μπάκ. Στο πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος παίζουμε στην Ελευσίνα και νικάμε 3-1 ενώ την προηγούμενη Κυριακή είχε χάσει ο Ολυμπιακός 3-1.Την εποχή εκείνη ο Εθνικός είχε πολύ μεγάλη ομάδα με Μανταλόζη

τερματοφύλακα, στην άμυνα δεξιό μπακ ο Λαιμός, αριστερό εγώ σέντερ-μπακ ο Κλικόπουλος, χαφ ο Γιάννης Φερλέμης με τον Γιάννη Ιωάννου (πριν πάει στον Ολυμπιακό). Στην επίθεση σέντερ-φορ ο Καλφαμανώλης, εξτρέμ ο Γαρύφαλλος με τον Καραουλάνη και μέσα αριστερά ο Λουπιώτης, μέσα δεξιά ο Φωτόπουλος. Αργότερα έπαιξαν κι άλλα μεγάλα ονόματα

Μίμης Μπενάρδος (πριν πάει στον Παναθηναϊκό), Μίμης Γράφας, Μίμης Τσερεγκόφ, Νικολόπουλος Μαρινάκης, Λεκατσάς, Βάβουλας, Κεσίσογλου, Παπαρσενίου, Ξένος, Μπούτος, Χαλδεάκης Συμεωνίδης, Καρνασόπουλος, Σταματίου, Γιανίτσας, Παπάζογλου, Αρδίζογλου, Σπαθούλας, Στούρας, Ιωάννου, Βαλλιάνος.

Όταν ξεκίνησα την καριέρα μου έπαθα μεγάλη ζημιά στο γόνατό μου έπεσε πάνω με δύναμη ο Γιάννης Παπαντωνίου του Παναθηναϊκού. Οι γιατροί δεν μπορούσαν να με κάνουν καλά. Για καλή μου τύχη πήγα στον φυσιοθεραπευτή του Παναθηναϊκού κ. Χριστοδούλου και μου είπε να πάω στο Ν.Φάληρο και να βάζω το γόνατό μου στη ζεστή άμμο 10 λεπτά για 10 μέρες. Αυτό το πόδι μου έγινε σχετικά καλά και έπαιξα άνετα ποδόσφαιρο 16 χρόνια πάντα με επίδεσμο στο γόνατο.

-Γιατί δεν πήγατε σε μεγαλύτερη ομάδα; Τόσα χρόνια μείνατε στον Εθνικό…

Το 1959 ήρθε ο Ματζεβελάκης με μια βαλίτσα λεφτά. 750.000 δρχ για να με πάρει στον Παναθηναϊκό και τα είχε βρει σε όλα με τον Γενικό Αρχηγό του Εθνικού κ.Βασιλόπουλο. Σε μένα θα έδινε ένα διαμέρισμα στο Πασαλιμάνι αξίας 150.000! Όμως δεν ήταν γραφτό. Πήρε τηλέφωνο ο Δημήτρης Καρέλλας και ακύρωσε την μεταγραφή μου.

Την ίδια χρονιά ο Ολυμπιακός θα έπαιζε με την Μίλαν και με ζήτησαν όμως για μια ακόμα φορά ο Καρέλλας δεν με έδωσε και πήραν τον Γιώργο Λαιμό. Για αντάλλαγμα που δεν έγινε η μεταγραφή μου την χρονιά αυτή με έβαλαν στην ΕΗΑΠ, σημερινή ΔΕΗ.

-Για πείτε μας για εκείνο το επεισοδιακό ματς της Εθνικής Ενόπλων με την Αίγυπτο στο Κάιρο το 1957 και ποια ήταν η ενδεκάδα;

Αυτό το ματς έμεινε στην ιστορία γιατί έγιναν φοβερά επεισόδια για τον εξής λόγο. Ο Σωτήρης Αγγελόπουλος έκανε ένα πέναλτι και όταν χτυπήθηκε μπήκε γκολ αλλά τα δίχτυα ήταν στην γωνία τρύπια και ο διαιτητής έδειξε άουτ.

Τότε ο Στέλιος Σεραφείδης με ελεύθερο κτύπημα συνέχισε τον αγώνα κανονικά. Από εκείνο το λεπτό έγινε χαμός στο γήπεδο. Οι Αιγύπτιοι φίλαθλοι μπήκαν μέσα με τις κελεμπίες και μας έδερναν. Ο σώζων εαυτόν σωθείτο! Εγώ έπεσα στην αγκαλιά ενός γίγαντα στρατιωτικού και σώθηκα. Τελικά το ματς έληξε με 1-1 και στην ρεβάνς νικήσαμε με 2-1.

Η ενδεκάδα ήταν:Στέλιος Σεραφείδης-Κοζομπόλης -Αγγελόπουλος-Μαρδίτσης-Κεμενίδης-Σάββας Παπάζογλου-Γ.Ιωάννου-Πιστικός-Μουστακλής-Υφαντής-Πολυχρονίου.

-Θυμάστε την ενδεκάδα του Εθνικού το 1952 όταν στην Τουρκία στο Μιτάμ Πασά νικήσατε με 2-1?

Βεβαίως και θυμάμαι: Μανταλόζης-Μπούτος-Λεκατσάς-Κοζομπόλης-Νικολόπουλος-Συμεωνίδης-Γ.Φερλέμης-Γαρύφαλλος-Φωτόπουλος-Βάβουλας Χαλδεάκης. Στην αποστολή μετείχαν και οι Ξένος-Μαρινάκης-Παπαρσενίου-Κεσίσογλου-Καραπατής-και Παπαδημητρίου.

-Έχετε κάτι άλλο να πείτε για την καριέρα σας;

Ναι με καλούσαν στην Εθνική Ελλάδος πολλά χρόνια και πάντα με άφηναν στον πάγκο και έπαιζαν άλλοι παίκτες του ΠΟΚ.

-Τι αποκομίσατε 16 χρόνια από το ποδόσφαιρο;

Την δουλειά μου στην ΔΕΗ και την αναγνώριση του κόσμου. Ακόμα με σταματούν στο δρόμο και μου λένε γεια σου Αλεκάκια. Τα χρήματα που περνάμε ήταν πολύ λίγα. Τα μόνα πολλά για την εποχή χρήματα που πήρα ήταν όταν πήγα το 1959 στον Καρέλλα γιατί θα παντρευόμουνα και του ζήτησα 15.000 για να τελειώσουμε το σπίτι που ήταν στα μπετά.

-Και κάτι τελευταίο να σας ρωτήσω. Γιατί τιμώρησε η ΕΠΟ τον Εθνικό όταν ο Καρέλλας έφερε την Εθνική Ουγγαρίας για φιλικά παιχνίδια στην Ελλάδα το 1957;

Διότι ο Εθνικός ήταν πρώτος με 4 βαθμούς διαφορά από τον Ολυμπιακό και θα έπαιρνε το πρωτάθλημα. Η Εθνική Ουγγαρίας ζητούσε πολιτικό άσυλο λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην χώρα τους. Έτσι η ΕΠΟ βρήκε ευκαιρία να τιμωρήσει τον Εθνικό με μηδενισμό σε 4 αγώνες, με το αιτιολογικό ότι έπαιξε με επαγγελματικές ομάδες και μάλιστα από το κομμουνιστικό μπλοκ. Ο Καρέλλας είχε στα σχέδιά του να πάρει στην ομάδα του Εθνικού τους παγκόσμιους παικταράδες Πούσκας, Κότσις, Χιντεγκούτι, Μπόζικ. Με την τιμωρία όμως αυτή όλα χάθηκαν για τον Εθνικό αλλά κυρίως χάθηκε η ευκαιρία να γίνει πανίσχυρος.

Στην φωτογραφία είναι η πανίσχυρη ομάδα του Εθνικού Πειραιώς περιόδου 1955-56: Μανταλόζης, Φερλέμης, Μπενάρδος, Ξένος, (έπαιξε και στην ΑΕΚ) Κ. Αρδίζογλου (πατέρας του Χρήστου) Αλέκος Κοζομπόλης. κάτω: Σπαθούλας, Κλικόπουλος ( έπαιξε και στην ΑΕΚ) Στούρας, Καραουλάνης, Ζούνης (έπαιξε και στον Ολυμπιακό)

[sc name=”bitros” ]