157,2 εκατομ. δολάρια για ένα “Ξαπλωμένο γυμνό” του Μοντιλιάνι

Ένας πίνακας του ιταλού ζωγράφου Αμεντέο Μοντιλιάνι πωλήθηκε αντί 157,2 εκατομμυρίων δολαρίων χθες βράδυ από τον οίκο Sotheby’s και έγινε ο τέταρτος πιο ακριβός πίνακας που πωλείται σε δημοπρασία.

Ο πίνακας “Nu couche” δεν κατέρριψε το ρεκόρ για έργο του πιο Παρισινού από τους ιταλούς ζωγράφους, το οποίο καταγράφηκε τον Νοέμβριο του 2015 από ένα άλλο “Ξαπλωμένο γυμνό” που πωλήθηκε από τον Κρίστις αντί 170,4 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η τιμή εκκίνησης ήταν 125 εκατομμύρια δολάρια στη χθεσινή πώληση, η οποία καλυπτόταν από εγγύηση ύψους που ο οίκος Σόθμπις αρνήθηκε να ανακοινώσει. Οι προσφορές ήταν μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού και όλες από ιδιώτες συλλέκτες που μετείχαν τηλεφωνικά. Το ποσό ανήλθε τελικά στα 139 εκατομμύρια δολάρια με τελική τιμή τα 157,2 εκατομμύρια συμπεριλαμβανομένων εξόδων και προμηθειών.

Ο Sotheby’s αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα του αγοραστή.

Σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της δημοπρασίας, ο Σάιμον Σο, ο συνεπικεφαλής του τμήματος Ιμπρεσιονισμού και Μοντέρνας Τέχνης του οίκου δημοπρασιών, χαιρέτισε τη “νέα σημαντική στιγμή” στην ιστορία του Σόθμπις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ