Ολοκληρώνεται σήμερα (22/2) με τις επτά υπόλοιπες επτά αναμετρήσεις -ανάμεσά τους και αυτή του Ολυμπιακού με τη Φερεντσβάρος στη Βουδαπέστη- η φάση play-off στα νοκ άουτ του Europa Conference League, η «αυλαία» της οποίας άνοιξε την Τετάρτη (21/2) με την αναμέτρηση της Γάνδης με τη Μακάμπι Χάιφα.

Ο Άγιαξ αντιμετωπίζει ένα δύσκολο ταξίδι στη Νορβηγία, ελπίζοντας να αποφύγει μία ακόμη εμφάνιση-έκπληξη από την Μπόντο Γκλιμτ, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ στοχεύει σε ένα νέο…σοκ θέλοντας να ολοκληρώσει τη δουλειά απέναντι στη Ρεάλ Μπέτις, η Άιντραχτ Φρανκφούρτης ελπιδιώκει να κάνει ένα βήμα προς περαιτέρω ευρωπαϊκή δόξα, ενώ ο Ολυμπιακός ελπίζει σε μία ρεβάνς 28 χρόνων, προκειμένου να…συναντηθεί με τον ΠΑΟΚ στην κλήρωση για τη φάση των «16» που θα γίνει την Παρασκευή (23/2) στη Νιόν.

Στη συνέχεια του δρόμου που θα καταλήξει στις 29  Μαίου στην «Opap Arena», στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το αήττητο  της Φερεντσβάρος και το σερί που έσπασε ο Ολυμπιακός 

Αήττητη σε έξι ευρωπαϊκά εντός έδρας παιχνίδια αυτή τη σεζόν (4 νίκες και 2 ισοπαλίες), η Φερεντσβάρος θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό, ο οποίος πριν μία εβδομάδα  έβαλε τέλος σε ένα αήττητο ευρωπαϊκό σερί 12 αγώνων των Ούγγρων. «Ήμασταν γενναίοι και έχουμε το δεύτερο μισό αυτής της αναμέτρησης στο γήπεδό μας», είπε ο Σέρβος προπονητής των Ούγγρων  Ντέγια Στάνκοβιτς στην ιστοσελίδα της  UEFA. «Οι φιλοδοξίες μας σε αυτή τη διοργάνωση παραμένουν οι ίδιες. Είμαστε ένας μεγάλος σύλλογος και παλεύουμε μέχρι το τέλος.» Αισιόδοξος είναι και ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: «Πηγαίνουμε στη Βουδαπέστη με σκοπό να ακολουθήσουμε το ίδιο πλάνο», είπε στο UEFA.com. «Ίσως θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο προσωπικό, αλλά δεν θα πάμε εκεί για να υπερασπιστούμε αυτό το προβάδισμα 1-0. Εάν το κάνουμε αυτό, η Φερεντσβάρος θα πετύχει τουλάχιστον ένα γκολ σίγουρα.»

Οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί στον 1ο γύρο του Κυπέλλου UEFA τη σεζόν 1996/97. Η Φερεντσβάρος κέρδισε 3-1 στο μοναδικό προηγούμενο εντός έδρας παιχνίδι της εναντίον του Ολυμπιακού, ενώ αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2 στον Πειραιά.

Ο Άγιαξ ελπίζει ακόμη

Τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά για τον Άγιαξ όταν βρέθηκε να χάνει με δύο γκολ (0-2) από την Μπόντο Γκλιμτ στο πρώτο παιχνίδι στο Άμστερνταμ, με τη νορβηγική ομάδα να δείχνει τα… δόντια της στον πρώτο της ανταγωνιστικό αγώνα το 2024. Αλλά δύο γκολ στις καθυστερήσεις επέτρεψαν στους Ολλανδούς να φτάσουν στην ισοπαλία και να κρατήσουν ζωντανές τις ελπίδες τους να κερδίσουν μια έβδομη μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση. Ο Άγιαξ θα γνωρίζει πλέον πολύ καλά την απειλή των Νορβηγών  καθώς ταξιδεύει στη Σκανδιναβία ελπίζοντας να ολοκληρώσει τη δουλειά. «Αναστηθήκαμε από τους νεκρούς», είπε χαρακτηριστικά ο προπονητής του Άγιαξ Τζον Φαν’τ Σχιπ.

Το σοκ της Ντιναμό Ζάγκρεμπ 

Η εκτός έδρας νίκη της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με 1-0 επί της Ρεάλ Μπέτις ήταν ίσως το πιο εκπληκτικό αποτέλεσμα μεταξύ των πρώτων αγώνων, με το πέναλτι του Μπρούνο Πέτκοβιτς στο δεύτερο ημίχρονο να αποδεικνύεται αρκετό για να δώσει στην κροατική ομάδα την πρώτη της νίκη επί ισπανικού εδάφους στην όγδοη προσπάθεια (7 ήττες). Την τελευταία φορά που η Ντιναμό έφτασε στη φάση των «16» σε διοργάνωση της UEFA ήταν στο Europa League 2020/21, το ταξίδι της τελικά ολοκληρώθηκε στους προημιτελικούς από τη Βιγιαρεάλ. Eλπίζει ότι θα μπορέσει να ξεπεράσει την ισπανική αντίθεση αυτή τη φορά.

Η Άϊντραχτ Φρανκφούρτης προς τη δόξα ξανά

Μετά την κατάκτηση του δεύτερου τίτλου του Κυπέλλου UEFA/Europa League με τη νίκη επί της Ρέιντζερς στη διαδικασία των πέναλτι το 2022 και την ολοκλήρωση της φάσης των «16» του Champions League την περασμένη σεζόν, η Άϊντραχτ Φρανκφούρτης βρίσκεται τώρα στο κυνήγι  του Conference League, μια διοργάνωση που συμμετέχει για πρώτη φορά. Η γερμανική ομάδα έβαλε τον εαυτό της σε καλή θέση για να περάσει στην επόμενη φάση με την ισοπαλία (2-2) με την Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ στο πρώτο παιχνίδι στο Βέλγιο, αν και θα είναι απογοητευμένη που άφησε το πλεονέκτημά της να ξεφύγει αφού προηγήθηκε με 2-0. Εάν τα καταφέρει στη Φρανκφούρτη, θα θεωρηθεί σίγουρα μεταξύ των φαβορί για να κερδίσει την διοργάνωση  και ένα δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιό σε διάστημα δύο ετών. «Έχουμε ένα ανοιχτό παιχνίδι, απέναντι σε μια καλή ομάδα», είπε ο προπονητής των Γερμανών Ντίνο Τοπμόλερ. «Είμαστε σίγουροι γιατί παίζουμε στην έδρα μας μπροστά στους φανταστικούς οπαδούς μας».

Το πρόγραμμα των αγώνων-ρεβάνς των play off εισόδου στους «16» του Europa Conference League:

Γάνδη (Βέλγιο)-Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ)                          1-1  (0-1)
Λουντογκόρετς (Βουλγαρία)-Σερβέτ (Ελβετία)                    22/02 (0-0)
Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)-Μπέτις (Ισπανία)                   22/02 (1-0)
Μπόντο Γκλιμτ (Νορβηγία)-Άγιαξ (Ολλανδία)                     22/02 (2-2)
Σλόβαν Μπρατισλάβα (Σλοβακία)-Στουρμ Γκρατς (Αυστρία)         22/02 (1-4)
Άιντραχτ Φρανκφούρτης (Γερμανία)-Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ (Βέλγιο) 22/02 (2-2)
Φερεντσβάρος (Ουγγαρία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)                   22/02 (0-1)
Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία)-Μόλντε (Νορβηγία)                  22/02 (2-3)

Στη φάση των «16» έχουν ήδη προκριθεί απευθείας ως πρώτοι στους ομίλους οι ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα, Μπριζ, Φενερμπαχτσέ, Φιορεντίνα, Λιλ, Μακάμπι Τελ Αβίβ και Βικτόρια Πλζεν.

Η κλήρωση της φάσης των «16» θα γίνει στις 23 Φεβρουαρίου.

Ο τελικός της διοργάνωσης θα διεξαχθεί στις 29 Μαίου στην “Opap Arena”