GP Βραζιλίας : Έριξε την βόμβα της χρονιάς ο Magnussen

Έκπληξη μεγατόνων στις κατατακτήριες δοκιμές του GP Σάο Πάολο στην Βραζιλία, με τον Kevin Magnussen να κατακτά την pole position σε μεικτές συνθήκες. Τον ακολούθησε ο Max Verstappen, τρίτος ο George Russell o οποίος πυροδότησε τις εξελίξεις στο Q3.

 

H βροχή είχε σταματήσει στην έναρξη της διαδικασίας, εντούτοις τα σύννεφα παρέμεναν στον ουρανό πάνω από το Interlagos και ενδεχόμενη επιδείνωση των συνθηκών, συγκέντρωνε μεγάλες πιθανότητες. Η πίστα ήταν νωπή, επομένως η επιλογή των ενδιάμεσων ελαστικών ήταν μονόδρομος.

Υπήρξε έντονη δράση από τα πρώτα λεπτά, οι χρόνοι βελτιώνονταν συνεχώς και η κατάταξη μεταβαλλόταν με ραγδαίο ρυθμό. Λίγο μετά το μέσο του Q1, η Alpha Tauri ήταν εκείνη που πρώτη τόλμησε να τοποθετήσει σλικ ελαστικά στους οδηγούς της, με τον Pierre Gasly να καταφέρνει να ανέλθει στην κορυφή των χρόνων, βρίσκοντας άμεσα ρυθμό.

 

 

Την στρατηγική της Ιταλικής ομάδας ακολούθησαν όλοι οι υπόλοιποι, προκαλώντας αλαλούμ στην κατάταξη. Ο Lando Norris ήταν εκείνος που ξεχώρισε, με τον Βρετανό να φαίνεται να προσαρμόζεται καλύτερα από τον κάθε άλλο στις μεικτές συνθήκες και με χρόνο 1:13:106 να παίρνει την πρωτιά.

Από εκεί και πέρα οι δύο Ferrari κινδύνεψαν μεν, προκρίθηκαν οριακά δε και οι 15 πρώτοι καθορίστηκαν ουσιαστικά στο νήμα. Εκτός συνέχειας έμειναν οι Nicholas Latifi, Guanyu Zhou, Valtteri Bottas, Yuki Tsunoda και ο Μick Schumacher. Αποδείχθηκε πως το ζητούμενο ήταν το κατάλληλο timing, εφόσον η μαλακή γόμα απαιτούσε δύο με τρεις γύρους προσαρμογής, στις συνθήκες που ανέκυψαν.

 

Στην πίστα άρχισε να ψιχαλίζει και πάλι, όχι όμως σε βαθμό τέτοιο που να αποτρέψει τους οδηγούς από το να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους με σλικ ελαστικά. Το μεσαίο κομμάτι της αγωνιστικής διαδρομής ήταν εκείνο το οποίο προβλημάτιζε περισσότερο, δεδομένου ότι το οδόστρωμα ήταν περισσότερο βρεγμένο απ’ ότι στο υπόλοιπο κομμάτι.

Οι συνήθεις ύποπτοι εδραίωσαν την παρουσία τους στην κορυφή, προεξάρχοντος του Max Verstappen, ο οποίος με χρόνο 1:10:881 βρέθηκε πρώτος. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης ήταν πως ενώ οι συνθήκες φαινόταν να επιδεινώνονται, οι χρόνοι αντ’ αυτού βελτιώνονταν. Μαζί με τους οδηγούς των τριών πρώτων ομάδων, οι Norris, Alonso και Μagnussen συνέχισαν να εντυπωσιάζουν.

Από την άλλη πλευρά, οι δύο οδηγοί της Aston Martin παρά το γεγονός ότι φημίζονται για την ικανότητα τους στις μεικτές συνθήκες, απέτυχαν να κάνουν κάτι καλύτερο από την 13η και 15η θέση αντίστοιχα, με μπροστάρη τον Sebastian Vettel. Ο Alex Albon οριακά απέτυχε να προκριθεί στο Q3, μένοντας 11ος, ακολουθούμενος από τον Pierre Gasly. Ο Daniel Ricciardo συμπλήρωσε την πεντάδα των αποκλεισμένων.

 

 

Η βροχή έπεφτε εμφανώς πιο έντονα στην τελική φάση των κατατακτήριων δοκιμών, όμως υπήρχε το περιθώριο για έναν τελευταίο γύρο με τα σλικ ελαστικά. Την άποψη αυτή δεν συμμερίστηκε η Ferrari στην περίπτωση του Charles Leclerc, με τον Μονεγάσκο να είναι ο μοναδικός με σετ ενδιάμεσων ελαστικών.

Στα πρώτα περάσματα των οδηγών, ο Kevin Magnussen κατάφερε να ανέλθει πρώτος, με τον Δανό οδηγό της Haas να επιδεικνύει το ταλέντο του σε κάθε περίπτωση, μιας και το timing της παρουσίας του στην πίστα ήταν το πλέον κατάλληλο. Το 1:11:674 που κατέγραψε, τον έφερε σε μια ανέλπιστη και αναπάντεχη pole position!

 

 

Είναι η πρώτη της καριέρας του στην F1, έπειτα από 139 αγώνες, καθώς επίσης και η πρώτη στην ιστορία της Αμερικανικής ομάδας, η οποία συμμετέχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα από το 2016. Για να συντελεστεί αυτή η μεγάλη έκπληξη όμως, έπρεπε ο George Russell να χάσει τον έλεγχο της Mercedes του στην Descina De Lago, με τον νεαρό Βρετανό να καταφέρνει να κολλήσει στην αμμοπαγίδα, ένα λάθος που σε κάθε περίπτωση δεν μας έχει συνηθίσει.

Φυσικά η διαδικασία διακόπηκε με κόκκινη σημαία, η βροχή εντάθηκε για τα καλά και δεν δόθηκε περιθώριο βελτίωσης στους υπόλοιπους οδηγούς. Μαζί με τον Magnussen στην πρώτη σειρά της εκκίνησης του αυριανού Sprint θα βρεθεί ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Max Verstappen, ο οποίος ήταν δύο δέκατα του δευτερολέπτου πιο αργός από τον ταχύτερο χρόνο, δίχως ωστόσο να δείχνει ιδιαίτερα προβληματισμένος από τις εξελίξεις.

Παρά το λάθος του ο Russell ολοκλήρωσε την προσπάθεια του στην τρίτη θέση, με τον Lando Norris να συμπληρώνει την αμιγώς Βρετανική, δεύτερη σειρά της εκκίνησης. Τον πέμπτο ταχύτερο χρόνο κατέγραψε ο Carlos Sainz με την Ferrari, στην έκτη και έβδομη θέση οι δύο Alpine των Esteban Ocon και Fernando Alonso και όγδοος ο Lewis Hamilton με την έτερη Mercedes.

Οι μεγαλύτερες απογοητεύσεις ήταν οι Sergio Perez και Charles Leclerc, που συμπλήρωσαν την δεκάδα. Ο Μεξικανός είχε την ατυχία να βρεθεί ακριβώς πίσω από τον οδηγό της Ferrari, όσο εκείνος προσπαθούσε να καταφέρει κάτι με τα ενδιάμεσα ελαστικά, χάνοντας με τη σειρά του σημαντικό έδαφος.

Με τις εξελίξεις που ακολούθησαν, δεν μπόρεσε να πετύχει κάτι καλύτερο από την ένατη θέση. Ο Leclerc απορημένος αναρωτιόταν τι μπορεί να πήγε στραβά, σε μια ακόμη κωμικοτραγική στρατηγική απόφαση της Ferrari μέσα στο 2022.

 

 

Ο αγώνας Sprint στο Interlagos θα ξεκινήσει στις 21:30 το βράδυ του Σαββάτου και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω των ανακατατάξεων και εκπλήξεων που ανέκυψαν από τις κατατακτήριες δοκιμές.

Αναλυτικά οι χρόνοι και η κατάταξη των κατατακτήριων δοκιμών:

Τα νεα απο το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ από την Α&Β ΠΕΙΡΑΙΑ και τον ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ,  στα https://peiraiotika.gr/

 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή τα https://peiraiotika.gr/  με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.